Barcelona kan ook winnen zonder wervelend voetbal

Frank Rijkaard was zichtbaar opgelucht. Na een reeks van wedstrijden, waarin Barcelona weliswaar spectaculair voetbal speelde, maar moeite had om te scoren, werd gisteravond weer eens gewonnen. Barcelona versloeg Benfica met 2-0 en plaatste zich voor de halve finale van de Champions League.

Ronald Koeman moedigt zijn spelers aan, waar Frank Rijkaard stoïcijns toekijkt. Foto AFP Benfica's Dutch coach Ronald Koeman, left, points as FC Barcelona's coach Frank Rijkaard, also from Holland follows their Champions League quarterfinals second leg match Wednesday, April 5 2006, at FC Barcelona's Camp Nou stadium in Barcelona, Spain. Barcelona defeated Benfica 2-0 to advance to the semifinals. (AP Photo/Armando Franca) Associated Press

In de halve finale, die Barcelona sinds 2002 niet meer had bereikt, treft de formatie van Frank Rijkaard het AC Milan van de Nederlanders Clarence Seedorf en Jaap Stam. Op 18 april is de eerste wedstrijd in San Siro, een week later volgt de return in Barcelona.

Rijkaard treft in AC Milan een oude bekende. Als speler maakte de Nederlander furore bij de club uit het noorden van Italië. Zo maakte hij ooit de winnende treffer in de finale van de Champions League tegen Benfica. Toch vindt Rijkaard de komende wedstrijden niet speciaal. 'Natuurlijk worden het interessante ontmoetingen, maar ik ben AC Milan als speler en als trainer al vaker tegengekomen. Ik zie die ploeg net als iedere andere tegenstander', aldus Rijkaard gisteravond in Camp Nou.

Daar waar Rijkaard nuchter vooruit kijkt op een wedstrijd tegen een voormalige werkgever, beleefde Ronald Koeman gisteravond een déjà vu in Barcelona. Als voetballer van Barcelona bezorgde hij de Catalanen in 1992 de eerste en enige Europa Cup voor landskampioenen. Gisteren moest hij zich als coach van Benfica neerleggen bij een terechte nederlaag. 'Barcelona was superieur', zei Koeman na de 2-0. 'Toch zijn we er nog dicht bij geweest.'

De kwartfinale tussen Barcelona en Benfica was ook een prestigestrijd tussen Rijkaard en Koeman. De laatste kreeg bij binnenkomst in Camp Nou een ovatie van het publiek. De fans in de hoek van het stadion gingen staan toen de oud-speler van Barcelona voor de camera's van de NOS in gesprek ging met Johan Cruijff. Vlak voor het duel verdrongen de fotografen zich aan de zijlijn om het moment vast te leggen dat Koeman en Rijkaard elkaar de hand schudden. Anderhalf uur later stapte Rijkaard als winnaar van het veld.

Na het spectaculaire treffen vorige week in Lissabon liep Catalonië gisteren uit voor de terugwedstrijd. Met ruim 98.000 toeschouwers was het stadion van Barcelona zo goed als gevuld. In de nok van Camp Nou zaten zo'n vijfduizend Benfica-fans.

Vanaf het eerste fluitsignaal zette Barcelona het behoudend spelende Benfica met de rug tegen de muur. De aanvallende speelwijze leverde de blaugrana direct kansen op. Net als afgelopen zaterdag tegen Real Madrid kreeg Barcelona al vroeg in de wedstrijd een strafschop na een actie van Mark van Bommel. De Nederlander schoot de bal in de vierde minuut tegen de hand van Petit. Ronaldinho plaatste de bal rechts van doelman Moretto, die tot ontsteltenis van het Barça-publiek knap redde.

Nadat Barcelona in de laatste drie wedstrijden tegen Malaga, Benfica en Real Madrid slechts één doelpunt wist te maken, was de afgelopen dagen steeds de vraag of de ploeg met een chronisch probleem kampte. Moest de ploeg op dezelfde weg voortgaan als treffers uitblijven? Het supertrio Henrik Larsson, Samuel Eto'o en Ronaldinho gaf na twintig minuten een passend antwoord. Laatstgenoemde rondde een prachtige actie van Eto'o af met een rustige schuiver. Eto'o zorgde zelf vlak voor tijd de verlossende 2-0. Met een verwoestende uithaal maakte de spits uit Kameroen een einde aan alle illusies van Koeman en Benfica.

Barcelona koesterde de zege, maar een spectaculaire show had het publiek niet gezien. Wel kregen de toeschouwers bij vlagen hoogstandjes te zien van Ronaldinho, Eto'o en Deco. De hakjes, de passes en de balbehandeling van met name Ronaldinho zijn iedere keer weer een lust voor het oog.

De Nederlanders Giovanni van Bronckhorst en Van Bommel speelden als waterdragers van de stervoetballers een behoorlijke wedstrijd.

Benfica was niet naar Catalonië gekomen om het publiek te vermaken. De adelaars loerden geduldig op een kans. En die kwamen er. Heel Barcelona hield de adem in toen na een uur spelen Simão na een knappe pass van Fabrizio Miccoli alleen voor het doel van Victor Valdés verscheen. De Portugese aanvaller, die in het verleden voor Barcelona speelde, schoot rakelings naast. Vlak voor tijd schoot invaller Giorgos Karagounis van afstand op de vuisten van Valdés.

Koeman had graag met Benfica willen voorkomen dat zijn oude werkgever dit seizoen een gooi kan doen naar de hoofdprijs van het Europese voetbal. Barcelona koppelde dit keer wel een aantrekkelijke speelwijze aan een goed resultaat. Met de zege oogstte de formatie van Rijkaard ook de lof van Johan Cruijff. De beste Nederlandse voetballer ooit keek vanaf de ereloge toe hoe zijn twee voormalige leerlingen elkaar bestreden. Rijkaard speelde naar de aard van Cruijff, terwijl Koeman zijn ploeg vooral liet afwachten. De coach met het meeste lef won. Rijkaard is hard op weg om na Cruijff en Koeman ook een volksheld te worden in Catalonië.

Barcelona2Benfica0

Ruststand 1-0. 19. Ronaldinho 1-0, 89. Eto'o 2-0. Scheidsrechter: Michel (Svk). Toeschouwers: 10.000. Gele kaarten: Deco en Eto'o (Barcelona), Fernandes, Luisão en Anderson (Benfica)

    • Koen Greven