'Arbeidsmigranten zijn hard nodig'

De komende jaren komen er in Nederland zó veel vacatures bij, dat we werknemers uit de nieuwe Oost-Europese EU-landen hard nodig hebben. Dat zei Jan van Zijl, directeur voor de Raad van Inkomen gisteren in de Tweede Kamer.

Volgende week debatteert de Tweede Kamer over het kabinetsbesluit van vorige week om de grenzen vanaf 2007 open te stellen voor werknemers uit Oost-Europese EU-landen. Gisteren sprak de Kamer met vertegenwoordigers van onder meer werknemers, werkgevers, uitzendbureaus, gemeenten en de arbeidsinspectie. Vanmiddag zouden Kamerleden spreken met Europees commissaris Spidla (Sociale Zaken).

Volgens Van Zijl zou de economische groei van Nederland lager uitvallen als personeelstekorten niet opgevuld kunnen worden met Oost-Europese werknemers.

Staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken, VVD) is bereid de inspectie op illegale arbeid en de controle op de naleving van arbeidsvoorwaarden te verbeteren, voordat de grenzen op 1 januari opengaan.

Diverse insprekers zeiden gisteren te betwijfelen of dat gaat lukken. Van der Schoot (interventieteam illegaliteit): 'De materie is dermate complex, dat het te veel tijd zal kosten om operationeel te zijn', aldus Van der Schoot van het interventieteam illegaliteit.

En voorzitter Van der Kolk van FNV Bondgenoten: 'Het is onmogelijk in die korte periode orde op zaken te stellen.' Hij acht Van Hoofs voorstellen over betere controle onder de maat. 'Ik wil geen CAO-politie met zwarte petten en jassen, maar er zijn meer middelen en menskracht nodig.'