Apple vs. Microsoft vs. zwervers

zwervers.jpgWij lezen de persberichten van Microsoft, zei een bestuurder van een groot softwarebedrijf me gisteren. Wij lezen hun speeches. Wij gaan naar hun presentaties. Wij snuiven alles op. Waarom? „Omdat het Microsoft is. Alles wat zij doen, heeft invloed op ons.”

(Welk bedrijf het was zeg ik binnenkort. Eerst even het stuk in de krant publiceren.)

Amerikaanse technologiebedrijven zijn navelstaarders. Kan ook niet anders. Intel is partner van Microsoft, Apple neemt weer chips af van Intel, Apple wil meer computers verkopen, maar de meeste computergebruikers zijn weer gewend aan Windows van Microsoft… et cetera. Een groot web van belangen.

Apple doorbreekt dat nu. Deels. Windows XP draait straks ook op Macs. Waarom? Apple wil meer computers verkopen maar veel gebruikers willen niet van hun Windows af (90 procent van alle computers draait op Windows). Ooit verkocht Apple nog 15 procent van alle pc’s in de VS, nu nog maar 4 procent.

Makkelijk wordt het niet, lees hier het stuk in de papieren krant van vandaag. Je moet het zelf installeren, Apple gaat de software niet verkopen en de helpdesk beantwoordt geen vragen.

En ondertussen, in de echte wereld: San Francisco kent bovengemiddeld veel zwervers. Elke staathoek, elk portiek heeft zijn eigen bewoner. ‘Leftovers’ uit restaurants nemen ze graag in ontvangst. Maar daarna vragen ze wel: „hey man, also got some change?”

    • Freek Staps