Apple stelt zichzelf open voor Windows

De Amerikaanse computerproducent Apple heeft gisteren software vrijgegeven waarmee het besturingssysteem Windows van aartsrivaal Microsoft gemakkelijker te gebruiken is op de nieuwe generatie Apple-computers.

Die nieuwe modellen zijn voorzien van Intel-processoren, waardoor in theorie Windows al bruikbaar was. In de praktijk vergde het draaien van het besturingssysteem echter veel handelingen. Bij de introductie in januari had Apple nog aangegeven dat het niet van plan was op de nieuwe computers Windows te gaan ondersteunen.

Met de nieuwe software die Apple gratis beschikbaar stelt, worden Macs, de Apple-computers, 'nog aantrekkelijker voor Windows-gebruikers die de overstap overwegen', aldus de verklaring van Apple-bestuurder Philip Schiller. Volgens Apple willen consumenten overstappen op een Apple-computer, maar zijn ze te vertrouwd geraakt met Windows.

Eenvoudig wordt de omschakeling niet. Apple-helpdesks gaan geen medewerking verlenen aan installatie, laat het bedrijf alvast weten. De software die nodig is om Windows op Apple-computers te kunnen installeren heet veelzeggend Boot Camp, de bijnaam van strenge opleidingskampen voor militairen. Na de installatie van dit programma moet de gebruiker zelf de Windows-software aanschaffen en installeren. De systemen kunnen wel beide geïnstalleerd zijn op een Mac, maar niet tegelijkertijd gebruikt worden.

'Windows op een Mac is vergelijkbaar met Windows op een pc', waarschuwt Apple. 'Dat betekent: gevoelig voor dezelfde aanvallen van buiten als op een pc.' Windows wordt vaker getroffen door cybermisdaad en virussen.

Microsoft reageerde direct. 'Windows is een fantastisch systeem. We zijn tevreden dat Apple-gebruikers het graag gebruiken en dat Apple aan de vraag wil voldoen.'

Apple wil meer Mac-computers verkopen. Ooit was het bedrijf een grote computerproducent: in 1985 was het Amerikaanse marktaandeel nog 15 procent, volgens marktonderzoeker IDC. In de VS is nu maar 4 procent van alle computers een Apple, wereldwijd is dat iets meer dan 2 procent. 90 procent van alle computers draait op Windows.

Apple doet al langer pogingen grotere groepen consumenten aan zich te binden. De digitale muziekspeler Ipod was eerst alleen te gebruiken door bezitters van Apple-computers. Pas toen Apple besloot ook een Windows-versie te maken, schoten de verkoopcijfers omhoog. Apple heeft nu 82 procent van de markt van draagbare muziekspelers.

Apple maakte de onverwachte stap gisteren bekend in Silicon Valley. Op de beurs in New York won het aandeel 10 procent.