'Alternatieve therapie helpt hooguit tegen angst'

Wie: Frits van Dam, secretaris van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Waarom: het medisch tuchtcollege doet morgen uitspraak in de zaak-Millecam.

Medische monsters. In onverbloemde woorden spreekt Frits van Dam, psycholoog bij het Nederlands Kanker Instituut en secretaris van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, over de drie artsen die de aan borstkanker lijdende Sylvia Millecam behandelden met homeopathische middelen en magneetveldtherapie. Uit angst voor chemotherapie zocht de actrice haar heil in de alternatieve gezondheidszorg. In augustus 2001, twee jaar nadat de huisarts een knobbeltje in haar borst had ontdekt, overleed ze op 45-jarige leeftijd.

Uit nieuwsgierigheid ging Van Dam in februari naar de zitting van het medisch tuchtcollege. 'Ik wilde zien wat voor soort personen die drie artsen waren en welke argumenten ze gebruikten. Het waren typische kwakzalvers, veel geloof in zichzelf, met onzinnige ideeën en die schermen met tevreden patiënten.'

De affaire-Millecam werkt als shocktherapie voor de Nederlandse gezondheidszorg, constateert de psycholoog. 'Zo'n zaak maakt voor patiënten duidelijk dat zij voor hun kanker niets te zoeken hebben bij alternatieve therapeuten. Na de dood van Millecam is er dan ook een grote teruggang vastgesteld van het aantal kankerpatiënten dat gebruik maakt van alternatieve therapeuten.'

De psycholoog begrijpt best dat patiënten naar alternatieve behandelaars gaan. 'Ze willen zelf wat doen aan hun ziekte en de spanning rondom ziekte en behandeling. Dat is belangrijk genoeg. Maar tegen de kanker zelf doet het niks.'

De Vereniging tegen de Kwakzalverij is geen jachtgezelschap op alternatieve genezers 'omdat ze dat zo leuk vindt', zegt Van Dam. 'Wij beschouwen het als onze taak het publiek en patiënten voor te lichten en kwakzalvers aan de schandpaal te nagelen.'

Van Dam hoopt dat het medisch tuchtcollege de drie aangeklaagde artsen voorgoed verbiedt hun beroep uit te oefenen. 'Het is misdadig wat sommige alternatieve artsen doen. Strafvervolging door het openbaar ministerie is zeker op zijn plaats.'

Arjen Ribbens

Aanmelden? In afwachting van een wending in je leven? Laat het weten via whosnext@nrc.nl
    • Arjen Ribbens