Akkoord in bankenstrijd in Polen

Polen geeft onder voorwaarden zijn verzet op tegen de fusie van twee Poolse banken door eigenaar Unicredito uit Italië. De Poolse regering en de Italiaanse bank bereikten hierover gisteren een akkoord.

Met de overeenkomst, die gisteren in Warschau ceremonieel werd ondertekend, komt een einde aan een conflict dat het imago van Polen in het internationale bedrijfsleven en in Brussel ernstig heeft geschaad.

De Italianen mogen hun twee Poolse dochters Pekao en BPH samenvoegen, maar moeten de merknaam BPH en 40 procent van de bankfilialen in Polen verkopen. Warschau was tegen de fusie, omdat de eigen nationale kampioen PKO hierdoor van de eerste plaats zou worden gestoten.

De Poolse regering kreeg de afgelopen weken ruzie met de Poolse Centrale Bank, die geen bezwaar maakte tegen de fusie. Pogingen van de regering om dit - onafhankelijke - instituut onder druk te zetten leidden tot felle internationale kritiek. Brussel verweet Polen 'economisch nationalisme' en ondernam zelfs juridische stappen.

De Poolse premier Kazimierz Marcinkiewicz vindt dat de zaak te veel op de spits is gedreven. 'Investeren in Polen is een goede zaak en, zoals jullie kunnen zien, verlaten alle investeerders Polen met een blij gezicht', zei hij gisteren. Volgens de premier valt Polen niets te verwijten, aangezien Unicredito in 1999 zwart op wit heeft beloofd dat het geen verdere expansie zou nastreven in Polen.

Unicredito kocht in 1999 de Poolse bank Pekao en beloofde destijds dat het bij die ene bank zou blijven. Maar vorig jaar kwamen de Italianen door de grote overname van de Duitse Hypovereinsbank (HVB) toch in het bezit van een tweede Poolse bank, BPH. Volgens Polen pleegden de Italianen daarmee contractbreuk. Maar volgens Brussel hinderde Polen het vrije verkeer van kapitaal.

Financieel analisten zien het akkoord als een overwinning voor Unicredito, aangezien de bank toch al van plan was een deel van de bankfilialen in Polen af te stoten. De bank heeft wel moeten beloven de komende twee jaar geen Poolse werknemers te ontslaan.

De Europese Commissie liet gisteren weten dat het bereikte compromis nog niet betekent dat er geen verdere juridische stappen tegen Polen zullen worden genomen. De commissie wil eerst de details van de overeenkomst afwachten.