7 redenen om uit te gaan

1 Uit eten met IENS

Auguste

Maarssen, Straatweg 144. Telefoon (0346) 565 666, keuken open 12.00-14.30, 18.00-22.00, zo-ma gesloten, Frans / Vegetarisch, prijs 3-gangen à la carte: 49,00 euro Categorie: biologisch

Opening Night Amsterdam: Stadsschouwburg. Aanvang: 20.15. Res: www.stads schouwburgamsterdam.nl Toneelgroep Amsterdam en NT Gent brengen samen Opening Night, een toneelversie van de film van John Cassavetes over een ouder wordende actrice (Elsie de Braauw) tijdens een moeizaam verlopende repetitie. Een jonge fan (Hadewych Minis) verongelukt plots, ze moet zich op toneel laten slaan door haar ex (Jacob Derwig), en een tv-ploeg zoemt wel heel erg close-up op haar in. Ivo van Hove regisseert een grote sterrencast. Scene uit 'Opening Night'

Als je er voor het eerst gaat eten, rij je er bijna voorbij, zo verscholen in het struweel ligt dit restaurant met Franse keuken. Het is volop genieten op een mooie lentedag op het zonovergoten terras. Van een ongebruikelijk voorgerecht als soep met foie gras bijvoorbeeld. Binnen is het net zo leuk, waar de open keuken een warme ambiance creëert. De bediening is misschien wat formeel, maar uitermate kundig.

uitstekend | De sfeer en ambiance zijn uitstekend. Goede en zeer vriendelijke bediening. De gerechten zijn bijzonder en lekker van smaak. Een echte aanrader. In vergelijking met anderhalf jaar geleden veel beter!(21-11-2005 A.B. te Nederhorst d.B.)

uitstekend | Crème de la crème, maar twee dingen irriteren: een chef-kok/eigenaar die bekenden groet en nieuwe gezichten links laat liggen. Ten tweede al die welvarende gasten die hun uiterste best hebben gedaan zo nonchalant mogelijk te verschijnen hier. (19-10-2005 J.v.d.L. te Abcoude)

2 BOEKBESPREKING

De boekhandelaar van Kaboel

Groningen: Offerhauszaal, Academiegebouw, Broerstraat 5. Aanvang: 20.00. Inl/res: 050-3635463 & www.rug.nl/studium

Janke Klok bespreekt ihkv de cyclus 'Spraakmakende boeken' De boekhandelaar van Kaboel. Een familie in Afghanistan van Åsne Seierstad (vertaling uit het Noors door Diederik Grit). In deze roman portretteert de Noorse schrijfster het leven van een Afghaanse boekhandelaarsfamilie na de val van het Talibanregime. Åsnestad logeerde in 2002 zelf enkele maanden bij een Afghaans gezin. Moeten we het boek nu lezen als een roman of als een reportage van een bezoek aan het nieuwe Afghanistan?

3 FRIESE SCHRIJVERS

Reistoer Friese auteurs

Deventer: Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek, Klooster 12, Aanvang: 20.00. Inl: 0570-693740 & www.tresoar.nl

Friese schrijvers, dichters en muzikanten zijn in april op 'reistoer' door het land. Aanleiding is het verschijnen van het boek Zolang de wind van de wolken waait, een nieuw Nederlandstalig overzicht van de Friese literatuurgeschiedenis. De optredens van de schrijvers zijn in het Fries. Voor het publiek fungeert een boekje met een vertaling van de gepresenteerde teksten als ondertiteling. Met o.a. Teake Oppewal, Marga Claus, Cornelis van der Wal en Duo Nanne en Ankie. Presentatie: Aly van der Mark.

4 DOCUMENTAIRE

Crossing the Bridge: The Sounds of Istanbul.

In: Pathé Arena, Tuschinski, Amsterdam; Lumière, Maastricht; Lux, Nijmegen.

Fatih Akin maakte een aanstekelijke documentaire over alle soorten oosterse, westerse en gemengde muziek die in Istanbul te horen zijn. De bassist van de Duitse groep Einstürzende Neubauten, Alexander Hacke, is nu de gids die op onderzoek gaat naar wat er allemaal voor soorten muziek worden gemaakt in de Turkse stad. Zijn aanstekelijke enthousiasme en grenzeloze nieuwsgierigheid maken hem de ideale bemiddelaar.

5 POLITIEK

Jan Pronk over Darfur

Den Haag; Pulchri Studio, Lange Voorhout 15. Aanvang: 16.00 (deuren open om 15.45). Opgeven: s.rottenberg@chgs.nl. Inl: www.chgs.nl

Jan Pronk, Speciaal Gezant van de Verenigde Naties voor Sudan, geeft vanavond een korte lezing over de huidige situatie in de crisis in Darfur. Pronk spreekt ter gelegenheid van de presentatie van de lezingenbundel 'Explaining Darfur' van het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies en neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

6 MUZIEKTHEATER

Het hof van Haile

Den Bosch: De Verkadefabriek, Boschdijkstraat 45. Aanvang: 20.30. www.verkadefabriek.nl

Orkater maakt muziektheater over keizer Haile Selassie van Ethiopië. De dictator wordt bezocht door een Noorse journaliste die na maanden wachten voor de deur, snel wordt ingepakt door de keizer. Ricky Koole, als de journaliste, speelt mooi een nuchter meisje dat in de ban raakt van Hailes poëzie. Tegenover haar staat Pierre Bokma als de grillige keizer. Bokma's présence is ingebed in de muziek van Arend Niks.

7 TONEEL

Opening Night

Amsterdam: Stadsschouwburg. Aanvang: 20.15. Res: www.stads schouwburgamsterdam.nl

Toneelgroep Amsterdam en NT Gent brengen samen Opening Night, een toneelversie van de film van John Cassavetes over een ouder wordende actrice (Elsie de Braauw) tijdens een moeizaam verlopende repetitie. Een jonge fan (Hadewych Minis) verongelukt plots, ze moet zich op toneel laten slaan door haar ex (Jacob Derwig), en een tv-ploeg zoemt wel heel erg close-up op haar in. Ivo van Hove regisseert een grote sterrencast.

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens