7 redenen om thuis te blijven

1 spel

Machiavelli

999Games, adviesprijs 10,95 euro

En de hond zwijgt De ongelooflijke avonturen van Wallace & Gromit www.bol.com, 8,99 Het is best realistisch, toch? Gromit, het hondje van Wallace, kan bijvoorbeeld niet praten, net als een echte hond. Bij een klei-animatiefilm (de makers, Aardman, doen een dag over een paar seconden film) verwacht je eerder een goedgebekte viervoeter. Maar, maak je geen zorgen, op de zwijgende Gromit na is de wereld van Wallace compleet absurd. Met een rare raket waarmee ze naar de maan vliegen. Waarom? Omdat de kaas op is. Het is (in een notendop) de plot van Een heerlijk dagje uit (A Grand Day Out), een van de drie films op deze dvd met de 'vroege' Wallace & Gromits. Verder een verhaal over de mysterieuze verdwijning van... schapen in Op een haartje na (A Close Shave) en natuurlijk de beste W&G-film ooit: De verkeerde broek (The Wrong Trousers). Heel absurd. Want, geef toe, een hond die zwijgt is eigenlijk nog absurder dan een pratende. (WW)

Machiavelli is, anders dan je zou verwachten, geen spel over macht. In dit kaartspel draait alles om het bouwen van Middeleeuwse gebouwen, van kroegen tot kastelen. Wie als eerste acht gebouwen met veel punten bouwt, heeft gewonnen. Machiavelli is een goed spel voor mensen met meerdere persoonlijkheden. Elke speelronde kies je een nieuw karakter voor jezelf. Je kunt een moordenaar zijn, maar ook een koopman of een condottiere (een soort ridder). De verschillende karakters hebben ieder andere eigenschappen. De condottiere kan bijvoorbeeld huizen die een andere speler heeft gebouwd afbreken, en de dief mag goudstukken stelen van een ander. Machiavelli is een blufspel. Je weet nooit welke karakters je medespelers deze keer weer hebben gekozen, maar probeert daar wel zoveel mogelijk naar te raden. Zeker als je elkaar goed kent, kun je proberen aan de gezichtsuitdrukking van je tegenspeler af te lezen welke karakterkaart hij heeft. Het is spel is te spelen met twee tot zeven spelers. Hoe meer mensen er meedoen, hoe minder invloed je hebt op de gebeurtenissen. Met zijn tweeën kun je elkaar beter pesten. Dan is het spel het leukst. De kaarten, vooral die met de gebouwen erop, zijn prachtig vormgegeven met fantasievolle tekeningen. Nadeel: als je Machiavelli vaak met dezelfde vrienden speelt, begin je door te krijgen wat ze kiezen. Als iemand altijd de moordenaar neemt, is het niet spannend meer. (JL)

2 documentaire

De rode jaren - waren wij terroristen?

Ned.1, 23.00-23.54u.

Eind jaren '60, begin jaren '70 heeft Nederland zijn eigen kleine Rote Armee Fraktion: de 'Rode Jeugd'. Deze radicaal linkse beweging voerde actie tegen de oorlog in Vietnam en het kapitalisme. De Rode Jeugd pleegt een aantal bomaanslagen. In 1976 trekt een van hen zelfs naar Jemen om een Palestijnse guerilla-opleiding te volgen. Filmmaker Leo de Boer kijkt terug met enkele hoofdrolspelers.

3 reality

En dan win je idols

RTL4, 21.30-22.30u.

Op 11 maart won de 22-jarige Raffaëla uit Emmen de talentenjacht Idols. Sindsdien staat haar leven op zijn kop. Haar debuutsingle Right Here Right Now staat op nummer in de top-40 en ze heeft optredens door het hele land. Daarbij is Raffaëla ook nog eens zwanger en woont ze net samen met haar vriend. Een cameraploeg volgde de zangeres in deze hectische maand en filmde niet alleen haar concerten, maar ook haar privéleven.

4 paranormaal

De geestenfluisteraar

SBS6, 20.30-21.30u.

Een medium doet het meestal goed op televisie. Op RTL4 trekt de Amerikaanse Char al jaren veel kijkers. SBS6 komt nu met een antwoord van eigen bodem: medium Joke Schols. Ook zij helpt nabestaanden die hun gestorven geliefden vragen willen stellen. Om het nieuwe programma te introduceren houdt SBS vanavond een 'paranormale avond', met een speciale aflevering van Shownieuws en de serie The ghost whisperer.

5 game

Far Cry Instincts-Predator

Platform: Xbox 360, Ubisoft, 65 euro

Het schietspel Far Cry verscheen twee jaar geleden voor de PC en imponeerde door traditionele first-person shooter actie te situeren op een tropische eilandenpracht waar de speler grote vrijheid had om zijn route te bepalen. De Xbox-versie verscheen een stuk later onder de naam Instincts en voegde oerinstinctkrachten toe aan het spel. De speler veranderde hierdoor gaandeweg van opgejaagd wild in de jager. Voor de Xbox 360 zijn twee Far Cry spellen gebundeld tot Far Cry Instincts-Predator én is het spel grafisch flink opgepoetst zodat het een visueel spektakel biedt. Het spel toont een van de mooiste jungles ooit in een computergame waargenomen. Ook het prachtige, azuurblauwe water helpt je in één klap van je winterdip af. De vierde Far Cry-incarnatie is wel alleen leuk voor spelers die voor het eerst voet zetten op deze zonovergoten, maar oh zo gevaarlijke eilandenarchipel. (JM)

6 ding

Fluitende tuinkabouter

www.gadgets4you.nl, 9,95 euro

Iedereen is het er over eens: tuinkabouters zijn maar suffe dingen. Wie heeft er niet in zijn puberteit de kabouters van de buurman gestolen, of ze een raar broekje aangetrokken? Toch hebben die kleine mannetjes met rode puntmutsen ook een bepaalde aantrekkingskracht. Misschien omdat ze zo treurig zijn, met die eeuwige glimlach op hun gezicht en dat harkje in hun hand. Deze fluitkabouter is een stuk vrolijker. Niet alleen omdat hij een grote pompoen en een gieter mag dragen, maar vooral omdat hij oog heeft voor vrouwelijk schoon. Deze 25 centimeter hoge jongeman fluit iedere voorbijganger na met een krachtig fietfieuw. Hij maakt trouwens geen onderscheid tussen aantrekkelijke en minder aantrekkelijke passanten. Deze kabouter is dus goed voor het zelfvertrouwen van menig voetganger die over zijn hoogtepunt heen is. En dat is ook wat waard. (JL)

7 dvd

De ongelooflijke avonturen van Wallace & Gromit

www.bol.com, 8,99

Het is best realistisch, toch? Gromit, het hondje van Wallace, kan bijvoorbeeld niet praten, net als een echte hond. Bij een klei-animatiefilm (de makers, Aardman, doen een dag over een paar seconden film) verwacht je eerder een goedgebekte viervoeter. Maar, maak je geen zorgen, op de zwijgende Gromit na is de wereld van Wallace compleet absurd. Met een rare raket waarmee ze naar de maan vliegen. Waarom? Omdat de kaas op is. Het is (in een notendop) de plot van Een heerlijk dagje uit (A Grand Day Out), een van de drie films op deze dvd met de 'vroege' Wallace & Gromits. Verder een verhaal over de mysterieuze verdwijning van... schapen in Op een haartje na (A Close Shave) en natuurlijk de beste W&G-film ooit: De verkeerde broek (The Wrong Trousers). Heel absurd. Want, geef toe, een hond die zwijgt is eigenlijk nog absurder dan een pratende. (WW)

    • Ward Wijndelts
    • Jan Meijroos