0900

Vanuit Antwerpen kan men de Nederlandse OV-reisinformatie niet bellen, bijvoorbeeld voor de busaansluiting in Roosendaal. Zoals bijna alle 0900-infonummers is ook 0900-9292 vanuit het buitenland onbereikbaar. Hoe komt dit?

'Wij hebben de buitenlandse toegang zelf geblokkeerd', aldus de woorvoerder van '9292'. 'Het bleek onmogelijk deze dienst ook in het buitenland winstgevend aan te bieden.'

Nadere uitleg geeft Ben Woldring van www.bellen.com, een website die telefonietarieven vergelijkt. Woldring: 'De tarieven die 0900-informatiediensten in rekening brengen verschillen enorm. Dit in tegenstelling tot normale telefoonnummers waarvoor vaste tarieven gelden. Het is voor een telecomprovider ondoenlijk alle tarieven van buitenlandse 0900-nummers juist in te voeren, waardoor het in rekening brengen van de correcte bedragen een puinhoop werd.'

Woldring vindt dat hier een taak ligt voor de EU. Hij stelt voor dat Brussel een centrale database aanlegt met alle 0900-nummers in de EU en hun tarieven. 'Daarmee kunnen providers wel de juiste bedragen berekenen.'

Een bezoek aan de website van de Europese Commissie leert dat het probleem is gesignaleerd. In een rapport wordt zelfs al een stap verder gedacht. De samenstellers zien mogelijkheden voor een flink aantal telefonische informatiediensten 'die een pan-Europees publiek zullen trekken'. Misschien is er daarom over enkele jaren één ov-reisinformatienummer voor heel Europa.

Wilmer Heck

Vragen over Europa: europa@nrc.nl

    • Wilmer Heck