www.nrc.nl

Hoge straffen. Weblog Ahold somt de straffen op die gisteren geëist werden in de Ahold-zaak. Bezoekers kunnen op het weblog stemmen of ze de straffen a) te laag, b) passend of c) te hoog vinden. Tot nu toe vindt de meerderheid de eis goed gedoseerd.

Ex-Aholdtopman Cees van der Hoeven arriveert bij de Rechtbank in Amsterdam Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 060306 Rechtzaken Ahold NRC H'Blad, Maurice Boyer

“Tegen de hoofdverdachten Cees van der Hoeven (ex-president, foto) en Michiel Meurs (ex-financieel directeur) eiste justitie voor ieder 20 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. In de praktijk zou dat, met de gebruikelijke eenderde strafkorting, neer komen op een klein jaar zitten.

Oud-bestuurder Jan Andreae hoorde twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk, tegen zich eisen. Tegen oud-commissaris Roland Fahlin eiste het OM twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan negen maanden voorwaardelijk.“

nrc.nl/weblog/ahold

Leica-retro. In het weblog Hebben bespreken Marc Hijink en David Haakman nieuwe gadgets. De Leica C-Lux 1, die deze maand uitkomt, is een nieuwe digitale camera van 6 megapixel en een warme retro-uitstraling. Niet zo vreemd, want het merk heeft een roemrijk verleden. “Leica is het cameramerk dat ten grondslag ligt aan de moderne draagbare fotografie. Dat begon met de uitvinding van de 35 mm-camera. Deze oer-Leica, een vondst van Oskar Barnack, kwam pas in 1925 op de markt. Hele generaties ouders en grootouders hebben er sindsdien hun vakantie mee vastgelegd. Maar de Leica werd vooral beroemd door serieuze fotografen, zoals Robert Capa en Henri Cartier-Bresson, wiens tentoonstelling net is afgelopen. Cartier-Bresson werd 95, maar de beroemde oorlogsfotograaf Capa stierf met de Leica in de hand toen hij op een landmijn stapte in 1954.“

nrc.nl/hebben