Wonder in Spanje en Milaan

Villarreal bereikt halve finale met afdankertjes van topclubs als beste spelers.

AC Milan kan weer rekenen op altijd scorende spitsen Inzaghi en Sjevtsjenko.

Inzaghi en Sjevtsjenko vieren de kwalificatie voor de halve finale van de Champions League. Foto Reuters AC Milan's Filippo Inzaghi (L) celebrates with his team mate Andriy Shevchenko as Olympique Lyon's Cris (R) looks down at the end of their Champions League quarter-final second leg soccer match in Milan, northern Italy, April 4, 2006. AC Milan won the match 3-1. REUTERS/Stefano Rellandini REUTERS

Villarreal heeft voor het eerst de halve finale van de Champions League bereikt. De kleine Spaanse club schakelde Inter Milaan uit dankzij een 1-0 overwinning in de thuiswedstrijd. De 2-1 nederlaag in Milaan was ongedaan gemaakt. Het wonder van Villarreal viel samen met het wonder van Milaan, waar de grote concurrent van Inter, AC Milan, in de laatste twee minuten aan uitschakeling door Olympique Lyon ontkwam.

Inzaghi en Sjevtsjenko, de altijd scorende spitsen van Milan, scoorden toen iedereen (behalve de trouwe fans) zich al had verzoend met de overwinning van Lyon. Op Italiaanse wijze, anders kan de triomf van de rossoneri niet worden omschreven, sleepte Milan de zege uit het vuur van de hel van het Meazza-stadion. Na 0-0 in Lyon werd het nu 3-1 voor Milan.

In het El Madriga-stadion van Villarreal, waar nog geen 25.000 toeschouwers kunnen zitten, schoten in de tweede helft alle Spanjaarden overeind toen Arruabarena de kleine club uit het kleine stadje (40.000 inwoners) eindelijk aan een 1-0 voorsprong hielp. De ploeg, een mengsel van Spanjaarden en Zuid-Amerikanen onder leiding van de Chileense trainer Manuel Pellegrini, duwde de Italiaanse ploeg op de rand van de afgrond. Inter kwam die tegenslag niet meer te boven.

Villarreal, het clubje dat pas sinds 2000 in de Primera Division speelt, maar sindsdien aan een opmerkelijk Europese successenreeks bezig is, schreef clubhistorie. Villarreal staat momenteel slechts achtste in de Spaanse competitie, maar grote Europese clubs als Benfica, Manchester United en nu ook Inter, weten intussen welke krachten er in de ploeg van Pellegrini schuilen. Met voetballers die op het hoogste niveau tekort schieten, zoals de Argentijn Riquelme (niet geslaagd bij Barcelona) en de Uruguayaan Forlan (niet geslaagd bij Barcelona en Manchester United), is het team tot veel in staat.

Olympique Lyon is ook een ploeg die tot verrassingen in staat is. Ze toonde gisteravond in tegenstelling tot in de eerste wedstrijd geen enkel ontzag voor Milan. Fris en snel zette de Franse kampioen, die al een jaar in Europees verband ongeslagen was, de thuisclub onder druk. Vooral door de rentree van de spelbepaler Juninho bleek Lyon aan aanvalskracht gewonnen te hebben. De aanvallers Wiltord, Govou en Fred zijn niet van wereldklasse, maar door hun lef raakte de verdediging van Milan (zonder Maldini en Cafú) in de problemen. Vooral de Nederlander Stam speelde aan Milanese kant als rechtsback uiterst zwak. Stam moest in de twintigste 0ste minuut door een enkelblessure worden vervangen door de bijna 40-jarige Costacurta.

De tweede Nederlander bij Milan, Clarence Seedorf, speelde wel (opnieuw) een sterke wedstrijd. Hij stond ook aan de basis van het openingsdoelpunt. Naar links uitgeweken legde hij na een fraaie pass van Sjevtsjenko met zijn linkervoet de bal met veel gevoel op het hoofd van Inzaghi, die met een technisch perfecte kopbal scoorde.

Lyon was bepaald niet onder de indruk van de achterstand. De vrije trappen van Juninho waren, zoals het een Braziliaan betaamt, levensgevaarlijk. Doelman Dida van Milan redde eerst nog fraai, maar na een half uur stond hij machteloos. Drie spelers van Lyon bestormden het doel van Dida, waarna de Malinees Diarra kon inkoppen (1-1). De Braziliaanse keeper moest vervolgens weer al zijn grote kwaliteiten aanspreken om de bal uit een diagonaal schot van Juninho uit zijn doel te slaan. Hij was nog eens fortuinlijk bij een kopbal van zijn landgenoot Fred, die op de paal belandde.

De supporters van Milan (al zes keer winnaar van de Europa Cup voor landskampioenen) zijn niet zo gauw onder de indruk van een tegenslag, zelfs als uitschakeling als in de kwartfinale van de Champions League dreigt. Altijd zingen ze, altijd steunen ze in de wedstrijd hun helden op het veld. Neem het spandoek: Tu sei tutto nella mia vita, jij bent alles in mijn leven, dat al jaren hangt in het Giuseppe Meazza-stadion. Maar ondanks de massale steun, moest Milan bijna buigen voor de Fransen.

En toen waren er plotseling Filippo Inzaghi en Andrei Sjevtsjenko, de spitsen die altijd scoren als niemand (behalve de tifosi) er nog op rekenen. Het immense stadion van Milaan ontplofte, zoals het vaak ontploft. Milan was toch weer winnaar.