Warschau ruziet met Minsk

Een sluimerende ruzie over een Poolse diplomaat die in Wit-Rusland wordt vastgehouden is tot uitbarsting gekomen. Polen eist nu onomwonden de vrijlating van de man.

Een aanhanger van de Wit-Russische oppositie laat in Minsk papieren bootjes te water; op de bootjes staan de namen van onlangs gearresteerde aanhangers van de oppositie in Wit-Rusland. Foto AP\ A Belarus opposition supporter puts paper boats in the water bearing names of opposition supporters detained after the elections, as an action of protest in Minsk, Belarus, Tuesday, April 4, 2006. Hundreds of opposition protesters remain in jail after the breakup of a protest tent camp in a central Minsk square and a violent clash between demonstrators and riot police. (AP Photo) Associated Press

Premier Kazimierz Marcinkiewicz richtte zich gisteren voor de tv-camera's rechtstreeks tot de Wit-Russische president Loekasjenko. “Meneer Loekasjenko, ik eis de onmiddellijke vrijlating van deze diplomaat“, zei hij. Wit-Rusland heeft nog niet gereageerd.

De diplomaat, Mariusz Maszkiewicz, werd op 27 maart in Minsk tot vijftien dagen celstraf veroordeeld wegens deelname aan protesten tegen de omstreden herverkiezing van Loekasjenko. Na het vonnis werd hij in een kliniek opgenomen met hartproblemen. Daar zit hij nog.

Zijn vader, Jerzy Maszkiewicz, is gisteren een hongerstaking begonnen voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Warschau. “Ik doe dit voor mijn zoon. Ik ben trots op hem. Laat hem trots zijn op mij“, aldus de vader, die vindt dat de Poolse diplomatie niet adequaat heeft gereageerd.

De regering zegt dat de diplomaat op eigen houtje naar Minsk is afgereisd en niet als vertegenwoordiger van de Poolse staat. Hij kan zich daarom niet beroepen op zijn diplomatieke status en dat maakt de zaak ingewikkeld. De 47-jarige Maszkiewicz was eerder ambassadeur in Minsk en is in Polen een bekende pleitbezorger van democratie in Wit-Rusland.

De in de kliniek doorgebrachte dagen worden niet in mindering gebracht op de celstraf van Maszkiewicz. Na zijn ontslag uit de kliniek heeft hij nog elf dagen celstraf te gaan.