Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

In de de BBC-documentaire The virgin Mary gaat het om de vraag wie de echte Maria, de moeder van Jezus Christus is geweest. Bijbel- en wetenschappelijke onderzoek zouden aantonen dat Maria, of Miriam, zoals ze wellicht echt heette, niet ouder is geweest dan 12 of 13 jaar. Volgens de gewoontes van die tijd werden meisjes op die leeftijd uitgehuwelijkt aan oudere mannen. België 2 (Canvas), 23.55-0.50u.

Twee vandaag. Aandacht voor slecht presterende ziekenhuizen die binnenkort bezoek krijgen van de Inspectie voor de Volksgezondheid. Verder een reportage uit Australië van acteur en filmmaker Kees Brusse die al jaren in het land woont en de westkust heeft gefilmd waar 400 jaar geleden de eerste Nederlanders aan land kwamen. En aandacht voor de film De Sportman van de eeuw die het verhaal vertelt van een paalzitter die het wereldrecord paalzitten tracht te verbeteren. Volgens de Duitser Herman Kümmerlehn gaat de film over hem en hij wil nu geld zien. Ned.2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Uitgebreide reportage over de brieven die Anne Frank schreef vóór de periode van haar dagboek. Brieven en kaartjes aan familie en vrienden, die samen met haar dagboekbrieven het verhaal vertellen van een meisje dat zich - tegen de achtergrond van een stad in oorlogstijd - ontwikkelt van een briefschrijfster uit de Amsterdamse Rivierenbuurt tot auteur. Ze worden nu voor het eerst aan het publiek vertoond in een speciale tentoonstelling, in het Amsterdams Historisch Museum, die op 12 april wordt geopend door prinses Máxima. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer aandacht voor de kandidaatstelling van Rita Verdonk als lijsttrekster van de VVD en een gesprek over haar rol in het integratiedebat, de afgelopen drie jaar, in de multiculturele samenleving. Ned.3, 22.15-23.00u.

documentaire

Dokwerk: In afwachting van. Herhaling uit 2003 van het drieluik van Maarten Schmidt en Thomas Doebele over de illegale vreemdelingen in de Penitentiaire Inrichting Tilburg; economische vluchtelingen, gelukszoekers en uitgeprocedeerde asielzoekers. De situatie is, ondanks het ontmoedigingsbeleid, nauwelijks veranderd. Ned.3, 20.20-21.25u.

ARD-exclusiv: Mit 100 Sachen an die Wand - Crash-Tester bei der Arbeit. Portret van crashtest-piloot Ralf Bührmann. Voor het gerecht of verzekeringsmaatschappijen reconstrueert hij voor zijn bedrijf ongelukken en botsingen om achter de ware toedracht ervan te komen. ARD, 21.45-22.15u.

Tau Tona: City of gold. Portret van de grootste goudmijn ter wereld in Zuid-Afrika waar 35.000 mensen, in een wereld vol technisch vernuft, vijf kilometer onder het aardoppervlak werken. National Geographic, 22.00-23.00u.

ARD-Themenwoche Krebs: Zeit, die mir noch bleibt. Over een 41-jarige vader van drie kinderen. Toen bij hem longkanker geconstateerd werd, is de kwaadaardige tumor operatief verwijderd. Een bestralingskuur sloeg hij af. Acht maanden later zijn er uitzaaiingen en lijkt het einde in zicht. ARD, 23.15-24.00u.

Sporen uit het oosten. Eerste deel van een 13-delig reisverslag waarin maker Rob Hof per trein duizenden kilometers door drieëntwintig landen van Vietnam naar Turkije reist en vijf wereldreligies belicht. De treinpassagiers met wie hij spreekt geven een inkijkje in hun leven en cultuur en vertellen over hun omgang met oorlog, haat, verwerking en vergeving. Buiten de trein een portret van zangeres My Linh, een idool in Vietnam, die nu Amerika met haar stem hoopt te veroveren. Ned.1, 23.25-0.20u.

Profiel: Gerard Reve. Slot van een tweeluik over de schrijver Gerard Reve. Tot op de dag van vandaag zijn de meningen over hem verdeeld: belazert hij de kluit, of is het hem ernst? Is hij werkelijk rooms-katholiek en/of een Mariavereerder? En meent hij het als hij over zichzelf beweert de grootste schrijver te zijn? Ned.1, 22.45-23.45u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gesprek met minister Alexander Pechtold over wat hem tijdens zijn ministerschap is meegevallen en wat niet. Verder cabaretier Marc-Marie Huijbregts die op bezoek geweest is bij koningin Beatrix en journalist Auke Kok over de voetbalhelden die Nederland gaan vertegenwoordigen op het WK in Duitsland. Ned.3, 19.00-19.55u.

Jong. Presentator Manuel Venderbos praat met de 17-jarige Florian en de 24-jarige Suzanne die beiden aan dwangneuroses hebben geleden. Alle servieskopjes rechtzetten, nog een keer je handen wassen en nogmaals checken of de deur wel echt dicht zit. Ned.1, 19.30-20.00u.

sport

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de kwartfinale in de Champions League tussen Barcelona en Benfica. Beide ploegen staan onder leiding van Nederlandse coaches. Barcelona staat onder regie van Frank Rijkaard en Henk ten Cate, terwijl Ronald Koeman en Tonnie Bruins Slot bij Benfica de scepter zwaaien. Willem van Hanegem analyseert de wedstrijd. Na deze wedstrijd een samenvatting van de andere kwartfinale tussen Juventus en Arsenal. Ned.2, 20.00-23.20u.

informatief

Eating with. Culinair programma over de eetgewoonten van beroemdheden met vanavond de zoon van Camilla Parker Bowles, Tom, die het liefst biologische voedingsmiddelen eet die afkomstig zijn uit de regio. Maar hij bezondigt zich zo nu en dan wel aan een vette döner kebab. BBC2, 21.30-22.00u.