Stadsbestuur Marbella wordt wegens fraude ontbonden

De Spaanse regering heeft besloten om het gemeentebestuur van het ZuidSpaanse Marbella te ontbinden. Het besluit daartoe is vanochtend formeel goedgekeurd door de Spaanse Senaat en zal naar verwachting in de ministerraad van vrijdag worden bekrachtigd. Het centrale gezag neemt daarmee het heft in handen, nadat vorige week de burgemeester en een aanzienlijk deel van het gemeentebestuur van Marbella werd gearresteerd in het kader van een grootschalig onderzoek naar zwart geld, corruptie en bouwfraude.

Het is voor de eerste maal in Spanje's democratische geschiedenis dat de regering overgaat tot de ontbinding van een gemeentebestuur. Tot deze uitzonderlijke maatregel is besloten in verband met de bestuurlijke chaos die is ontstaan door het gerechtelijke onderzoek in de stad. Volgens de regering is de termijn van een jaar tot aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen te kort om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Tot die tijd staat het stadsbestuur onder curatele. Onduidelijk is nog hoe dat in de praktijk zal worden geregeld - mogelijk komt er een bewindvoerder.

In het gerechtelijke vooronderzoek naar de fraude en corruptie in Marbella zijn inmiddels 29 verdachten voorgeleid. Onder de vier verdachten die vastzitten, bevinden zich de burgemeester, de voormalige volkszangeres Marisol Yagüe, en het veronderstelde brein achter de fraude, de gemeentelijke onroerend-goedadviseur Juan Antonio Roca. Gisteren werd tevens het hoofd van de lokale politie van Marbella gehoord, nadat hij van medeplichtigheid werd beschuldigd door de hoofdverdachte Roca.

Het onderzoek in Marbella, dat al begon in de jaren onder de inmiddels overleden burgemeester Jesús Gil, richt zich op het grootschalig bouwen op gemeentegronden zonder de vereiste vergunningen en in strijd met de geldende bestemmingsplannen. Marbella staat al jaren bekend om de grote schaal waarop illegaal wordt gebouwd. Daarbij zou het gemeentebestuur zich in ruil voor omkoping schuldig hebben gemaakt aan fraude.