Snel geleverd, goed ingepakt

Wie graag powerseller wil worden bij Ebay, kan naar de Ebay Univercity komen.

De kunst is een niche te vinden van spullen die elders moeilijk te krijgen zijn.

'Amerikanen gooien veel weg en krijgen later spijt' Wie: Ger van Oers (41) uit Amsterdam Wat: is ‘powerseller’ bij Ebay Verkoopt: merkpennen Heeft tot nu toe: jaarlijks een omzet van rond de 100.000 euro Ger van Oers heeft zijn baan opgegeven en is fulltime met verkopen via Ebay bezig. Foto Merlin Daleman Ger van Oers. Ebay verkoper van vulpennen. Steenbergen, 03-04-06 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

“Het gaat om de kick van hebbes.“ De ogen van Erik den Heyer (42) beginnen te glimmen als hij vertelt over kopen op internet. Den Heyer verzamelt slagwerk en is iedere dag op het net te vinden. Als koper is hij zeer bedreven. Nu het verkopen nog. Den Heyer, een grote man met lang bruin haar in een paardenstaart, is één van de 120 mensen die zijn afgekomen op de Ebay University in Eindhoven. Hij wil leren hoe hij een goedlopend bedrijfje op internet opricht en een powerseller wordt.

Powerseller is de naam die veilingbedrijf op internet Ebay bedacht voor mensen die zo'n hoge omzet per maand halen dat ze van het online verkopen op de site kunnen leven. In Nederland zijn dat er inmiddels meer dan 1.500. Toch is Ebay, ondanks de overname van Marktplaats in 2005, in Nederland nog lang niet zo groot als daarbuiten. Om daarin verandering te brengen, organiseert het bedrijf door het hele land workshops voor nieuwe gebruikers en gevorderden, onder de naam Ebay University. Workshopleider Donald Dieterman, zelf een bedreven verkoper: “De Nederlander is nog een beetje stug als het gaat om bieden. We zijn gewend even langs te gaan bij de verkoper om de spullen te inspecteren. Terwijl veilen veel meer oplevert.“

Het verkopen via Ebay werkt via een veiling. Het product dat wordt aangeboden heeft een startprijs en kopers hebben een afgebakende periode de tijd om te bieden. De hoogste bieder wint en is verplicht tot aankoop. De verkoper betaalt Ebay een vaste commissie, die begint bij 0,10 euro. Wordt het product verkocht, dan moet de verkoper 4 procent van de verkoopprijs aan Ebay betalen. Het systeem van Ebay is, als het goed is, zelfregulerend. Kopers en verkopers becommentariëren elkaars handelen in zogeheten feedbacks. “Snelle levering, pakket goed ingepakt, prettig contact“, schrijven ze.

De meeste belangstellenden in de zaal zijn nog echte beginners. Ze hebben een uitnodiging ontvangen omdat ze minder dan vijf producten hebben verkocht. Het zijn vooral mannen, van 16 tot in de zeventig. Dieterman geeft tips voor het afhandelen van een veilige betaling. Hij laat de zaal stap voor stap zien hoe ze een dvd van Kuifje zouden kunnen aanbieden, en hoe ze de meeste kans maken om het product te verkopen. “Geef je koper het gevoel dat ze door een winkel lopen. Ze moeten de dvd bijna kunnen aanraken. Gevoel en betrouwbaarheid, daar gaat het om.“

De Nederlandse powersellers zijn vooral succesvol als ze verkopen in het buitenland. De kunst is een niche te vinden van producten die in Nederland op straat liggen, maar in het buitenland moeilijk te verkrijgen zijn. Powerseller Ger van Oers haalt jaarlijks een omzet van 100.000 euro, omdat hij ontdekte dat Amerikanen graag oude merkpennen kopen. Cyrano Opdebeke (35), een van de meer ervaren cursisten op de University, lijkt dat ook wel wat. Hij gokt voorlopig op massagetafels, die hij koopt op Duitstalige sites. “Ik hoop dat Nederlanders geen zin hebben in dat vertalen. Ik maak al winst, maar het gaat nu nog om tientjeswerk.“

Door het feedbacksysteem is het verkopen via eBay redelijk veilig. Toch blijft handelen via internet risicovol. Powerseller Van Oers calculeert een verlies van ongeveer 2 procent van zijn omzet in, omdat er bij het internationaal verzenden wel eens iets kwijt raakt. Ook Opdebeke trapte eens bijna in de val. Hij had op Ebay China geboden op twintig massagetafels en won er veertien, ieder voor maar dertien euro. “Dolblij was ik. Toen kreeg ik een mail, of ik wel even vooruit wilde betalen, cash. Ik heb het niet gedaan, zo naïef was ik dan weer niet.“

Een kalender van bijeenkomsten van de Ebay University in Nederland staat op http://pages.ebay.nl/university/

    • Janna Laeven