Scherpere foto`s bij röntgenapparatuur

Rotterdam. Het in bestaande röntgenapparatuur inbouwen van een paar simpele siliciumroosters, maakt röntgenfoto`s veel gedetailleerder. De dosis waaraan een patiënt tijdens het maken van een röntgenfoto bloot staat zou daardoor omlaag kunnen. Dat meldde het tijdschrift Nature Physics vorige week. Het contrast in röntgenfoto`s ontstaat doordat verschillende materialen de straling niet allemaal even sterk absorberen. Zo zijn botten zo goed als ondoordringbaar en zijn ze goed te onderscheiden van zachte weefsels die röntgenstralen juist helemaal doorlaten en daardoor veel minder fijne details laten zien. Fysici van het Paul Scherrer Instituut in Villingen (Zwitserland) hebben een methode ontwikkeld om toch méér informatie te halen uit de röntgenstralen die door zacht weefsel gaan. Die ondervinden daarin een vertraging, die sterk afhangt van de samenstelling van het weefsel. De onderzoekers wisten die geringe tijdsverschillen door middel van interferentie zichtbaar te maken. Daarvoor gebruiken ze siliciumplaatjes waarin met standaard lithografische technieken microgroeven zijn aangebracht. Deze roosters kunnen in elke röntgencamera worden ingebouwd.