Saddam ook berecht voor genocide Koerden

De afgezette president Saddam Hussein en zeven andere verdachten zullen in een nieuw proces worden aangeklaagd voor de genocide op de Koerden in Irak in de jaren tachtig. Dat heeft het Iraakse tribunaal dat Saddam berecht gisteren bekend gemaakt.

Deze stap maakt de weg vrij voor een tweede proces tegen de voormalige president van Irak. De uitspraak van het tribunaal gaat in tegen een eerdere verklaring. Daarin zei de aanklager dat als Saddam tot de doodstraf wordt veroordeeld, hij snel ter dood wordt gebracht en niet eerst op andere aanklachten wordt berecht.

In het nieuwe proces zullen ook zes medewerkers van Saddam worden aangeklaagd. Onder hen is ook de neef en oud-adviseur van de afgezette president Ali Hassan al-Majid, bijgenaamd Ali Chemicali.

Saddam staat nu met zeven anderen terecht voor de dood van 148 shi'ieten in het dorp Dujail in 1982. Hij wordt ervan beschuldigd deze mensen te hebben opgepakt en terechtgesteld na een mislukte aanslag op zijn leven. Saddam heeft in maart de verantwoordelijkheid op zich genomen voor hun vervolging. Dat viel volgens hem binnen zijn bevoegdheid als president.

De nieuwe aanklacht betreft de genocide op de Koerden die plaatshad tussen 1986 en 1989. Bij deze campagne van arrestaties en deportaties, genaamd Anfal, zijn naar schatting 180.000 mensen omgekomen.

Onderdeel van Anfal was een aanval met gifgassen op het Koerdische dorp Halabja in 1988. Daarbij vielen 5.000 doden. Ali Chemicali zou hierbij een prominente rol hebben vervuld. Deze aanval zal echter in een apart proces worden behandeld.

De Iraakse autoriteiten hebben ervoor gekozen om Saddam voor alle zaken afzondelijk te berechten in plaats van ze samen te voegen in een groot proces. Dujail was het eerste proces in een serie, die volgens de Iraakse autoriteiten kan oplopen tot twaalf. Saddam kan de doodstraf krijgen als hij wordt veroordeeld in het Dujail-proces. Onduidelijk is nog of die straf wordt uitgevoerd, terwijl de andere processen nog lopen.

De Iraakse president Talabani zei gisteren dat hij verwacht dat Saddam terechtstaat voor alle aanklachten tegen hem voordat de rechtbank uitspraak doet. Als dat zo is, kunnen de processen een slepende zaak worden. Rechter Jouhi zei dat het te vroeg is voor die voorspelling.