Saddam aangeklaagd voor genocide tegen Koerden

Saddam Hussein is gisteren formeel aangeklaagd wegens genocide in verband met zijn Anfal-campagne die eind jaren tachtig naar schatting 100.000 Koerden het leven kostte. Het nieuwe proces begint mogelijk volgende maand al.

Onderzoeksrechter Raid Juhi heeft de nieuwe zaak tegen Saddam en zes medeverdachten, onder wie zijn neef Ali Hassan al-Majid, ingediend bij het Iraakse Hoge Straftribunaal, zo is gisteren in Bagdad bekendgemaakt. Dit tribunaal berecht de afgezette Iraakse leider en zeven medeverdachten nu wegens de dood van 148 shi'itische inwoners van de stad Dujail in de jaren tachtig.

De aanklager van het tribunaal zei vorige maand nog dat, als het huidige proces in doodvonnissen eindigt, de Iraakse ex-leider meteen zou worden opgehangen en niet eerst op andere aanklachten zou worden berecht. Volgens de wet moet een vonnis worden uitgevoerd binnen 30 dagen na zijn bekrachtiging door het Hof van beroep. President Talabani zei gisteren te verwachten dat Saddam voor “al zijn misdaden“ wordt vervolgd vóór de straf ten uitvoer wordt gelegd.

Koerden toonden zich tevreden dat Saddam voor de Anfal-campagne wordt vervolgd. Maar sommigen zeiden dat het leven zo moeilijk is geworden dat Saddams berechting niet veel verschil maakt.

De Anfal (oorlogsbuit, genoemd naar een koranvers)-campagne in het overwegend Koerdische noorden van Irak was de climax van tientallen jaren van vijandelijkheden. Saddam gaf Ali Hassan al-Majid begin 1987 opdracht om het gebied, waarvan in de loop van de oorlog tegen Iran grote delen aan het gezag van de centrale regering waren ontsnapt, weer onder controle te brengen. In dat kader werden duizenden Koerdische dorpen verwoest en de bevolking gedeporteerd of vermoord. Daarbij werden chemische wapens ingezet.

De gifgasaanval op Halabja, waarbij in 1988 5.000 doden vielen, maakt niet officieel deel uit van de Anfal-campagne en is ook niet in de aanklacht opgenomen. Het Iraakse leger voerde zijn chemische aanval op Halabja uit als vergelding voor de verovering van de stad door Koerdische strijders met de steun van Iraanse revolutionaire gardisten. (AFP, AP, Reuters)

proces:pagina 5

www.nrc.nl:dossier Irak