Premier van Thailand stapt alsnog op

In een haastig georganiseerde toespraak voor alle televisiezenders heeft de omstreden premier van Thailand, Thaksin Shinawatra, gisteravond zijn vertrek aangekondigd.

De aandelenbeurs van Bangkok reageerde vanmorgen met een stevige stijging van de koersen op het nieuws.

De 56-jarige premier kondigde zijn vertrek aan kort na een bezoek aan de Thaise koning Bhumibol. “Laat ons een einde maken aan de chaos en verzoening zoeken“, aldus Thaksin in zijn korte en dit keer sober getoonzette toespraak.

Voortdurende massademonstraties en politieke onrust zouden de feestelijkheden voor de alom bewonderde en gerespecteerde koning over twee maanden kunnen verstoren. Dat wilde de premier volk en monarch niet aandoen, zo gaf hij te kennen. De 78-jarige koning viert over twee maanden zijn 60-jarig ambtsjubileum en Thailand staat al maanden in het teken van de voorbereiding hiervan. Koninklijke gasten uit de hele wereld - ook koningin Beatrix - worden verwacht.

De premier kondigde aan dat hij in afwachting van een opvolger voorlopig als demissionair regeringsleider aanblijft.

Hiermee is de druk in het land van de ketel, maar hebben staatsrechtgeleerden en partijleiders nog een ingewikkelde puzzel op te lossen. Afgelopen zondag zijn in het 63 miljoen inwoners tellende land verkiezingen gehouden, waarbij de partij van de populistische premier, Tai Rak Tai (Thai houden van Thai), een grote zege behaalde. De oppositie had deze vervroegde verkiezingen geboycot, zodat de regeringspartij in de meeste districten zonder tegenkandidaat zegevierde. In 38 van de 400 districten kwamen echter zo weinig kiezers opdagen dat daar nog eens moet worden gestemd.

Gespeculeerd wordt dat Thaksin een trouwe partijgenoot naar voren zal willen schuiven om als premier te dienen om vervolgens als partijleider nog een behoorlijke invloed te kunnen uitoefenen. Oppositieleiders hebben aangegeven dat ze volledig nieuwe verkiezingen eisen.

De familie van miljardair Thaksin verkocht in januari zijn telecombedrijf voor ruim anderhalf miljard euro zonder over de transactie belasting te betalen. Dat leidde tot een storm van verontwaardiging. In de veronderstelling dat hij met behulp van zijn populariteit onder de boeren vervroegde verkiezingen zou winnen, ontbond Thaksin het parlement voor de verkiezingen van afgelopen zondag.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Premier Thailand stapt alsnog op (5 april, pagina 5) staat dat koningin Beatrix namens Nederland het 60-jarig regeringsjubileum van de Thaise koning Bhumibol zal bijwonen. Dit moet zijn: Willem-Alexander en Máxima. Het portret van koning Bhumibol vermeldt dat de vader van de koning, prins Mahidol, 92 vrouwen had. Dit is onjuist: hij had slechts één echtgenote. Het was Bhumibols grootvader, koning Chulalongkorn, Rama V, die maar liefst 153 vrouwen had.