Philips sluit fabriek

Nadat Nedcar eerder deze week in Zuid-Limburg aankondigde dat zeker enige honderden werknemers op straat komen te staan, is vandaag Noord-Limburg aan de beurt. Philips sluit zijn lampenfabriek in Weert, omdat deze ondanks pogingen om haar goedkoper te maken niet rendabel genoeg is. Voor de 250 medewerkers betekent dat verlies van hun baan. Dat heeft het elektronicaconcern vandaag bekendgemaakt.

Philips verhuist een deel van de productie van gloeilampen en speciale verlichting naar lagelonenlanden als China en Polen. Ook gaat een deel naar Maarheeze, elf kilometer verderop in Noord-Brabant. Philips produceert verder gloeilampen in Nederland in Oss, Middelburg en Deurne.

FNV Bondgenoten verwacht ook bij die fabrieken harde klappen binnen niet al te lange tijd. Er werken 3.500 tot 4.000 werknemers die volgens de bond moeten vrezen voor verplaatsing van de productie naar lagelonenlanden.

Overigens haalt Philips zeker niet alle lampenactiviteiten weg uit het dure West-Europa. Nog vorige maand kondigde het bedrijf aan 30 miljoen euro te investeren in een ultramoderne productielijn voor Xenon-koplampen in een fabriek in Aken, net over de grens met Limburg.