Overdag Jan Geerling, 's avonds Elvis

Wie: Elvis-imitator Johnny Lewis.

Waarom: hij gaat morgen in Hoogeveen naar de première van Rockin' on Heavens Door, een Engelse theatershow met look-a-likes.

Overdag is hij Jan Geerling, de bankemployé uit Zaandam die adviseert over hypotheken, effecten en pensioenen. 's Avonds is hij Johnny Lewis, Elvis-imitator. Eerst was hij goochelaar en zong hij samen met zijn broer liedjes van de Everly Brothers. Sinds 15 jaar is hij alleen nog maar Elvis, the king of rock'n'roll.

Een witte jumpsuit met honderden glitterstenen, een zwarte pruik en twee plakbakkebaarden op de wangen en Jan Geerlings is klaar voor zijn 40 minuten durende Elvis-act. Hij schudt met zijn onderbuik, loopt over tafels, omhelst de dames en zingt “Are you lonesome tonight' en andere Elvis-klassiekers. “Mijn stemgeluid komt heel dicht bij het origineel.“

Hij lacht om de vele andere imitatoren. Johnny Lewis is de enige echte Nederlandse “King', zegt hij. “De meesten playbacken. Of ze hebben een flodderig satijnen pak en een lelijke pruik.“ Het ergste, gruwelt hij, zijn de vadsige imitatoren. “De dikke Elvis parodiëren is te makkelijk, hij is maar een paar jaar dik geweest.“

Geerling treedt meestal op bij bruiloften en personeelsfeesten. Zijn meest memorabele performance? Zes jaar geleden zette hij een Duitse feesttent met tweeduizend gasten “compleet op z'n kop“. Net zo bijzonder was een spontaan optreden vier jaar terug in de Stax-club in Memphis Tennessee, de thuishaven van Elvis. “Acteur Sean Penn zat in de zaal en na vijf nummers scandeerde het publiek we want more.“

Geerling was naar de VS gereisd om “de roots van de King te volgen“. Hij bekeek Graceland, het woonhuis van Elvis, en ontmoette diverse muzikanten die met hem speelden. Het bezoek aan Presleys graf staat hem goed bij. “Moeilijk om daar nuchter onder te blijven. Ik voelde me emotioneel sterk betrokken.“

Elvis overleed in 1977, 42 jaar oud. Jan Geerling is al twee jaar ouder dan zijn voorbeeld is geworden. Hoe lang kan Johnny Lewis nog een geloofwaardige Elvis neerzetten? “Ik ben gezonder dan Elvis op het laatst was. Nog zeker een jaar of zes, verwacht ik.“

Zie verder: www.ruuddegraaf.nl en www.johnnylewis.nl

Aanmelden? In afwachting van een wending in je leven? Laat het weten via whosnext@nrc.nl
    • Arjen Ribbens