Opnieuw rellen in Frankrijk bij demonstraties

Een politieman probeert een demonstrant (met sigaret in de hand) in zijn kraag te grijpen tijdens een demonstratie gisteren in Rennes. De betoging in Rennes was onderdeel van een landelijke actiedag met stakingen en protesten tegen de omstreden Franse arbeidswet CPE. Volgens de politie waren in totaal meer dan een miljoen mensen op de been, iets minder dan vorige week. In Parijs en Rennes gebruikte de politie traangas tegen de betogers, die stenen en flessen gooiden. Maar de rellen waren minder hevig dan vorige week. In totaal werden gisteren 206 mensen gearresteerd.

Foto David Ademas/ AFP Opnieuw rellen in Frankrijk bij demonstraties Rennes. Een politieman probeert een demonstrant (met sigaret in de hand) in zijn kraag te grijpen tijdens een demonstratie gisteren in Rennes. De betoging in Rennes was onderdeel van een landelijke actiedag met stakingen en protesten tegen de omstreden Franse arbeidswet CPE. Volgens de politie waren in totaal meer dan een miljoen mensen op de been, iets minder dan vorige week. In Parijs en Rennes gebruikte de politie traangas tegen de betogers, die stenen en flessen gooiden. Maar de rellen waren minder hevig dan vorige week. In totaal werden gisteren 206 mensen gearresteerd. Het was de vijfde dag dat mensen in Frankrijk massaal de straat op gingen om te protesteren tegen de CPE. De wet werd afgelopen weekeinde ondertekend, nadat de Franse president Jacques Chirac de meest omstreden artikelen had geschrapt. Na zijn interventie werd premier Dominique de Villepin buitenspel gezet. Door de bemoeienissen van Chirac gaat de proeftijd voor een arbeidscontract van twee jaar terug naar een jaar. En er is een reden nodig iemand te ontslaan. Ondanks de concessies van Chirac kondigden de vakbonden voor gisteren een nieuwe nationale stakingsdag aan. De wet maakt het voor werkgevers gemakkelijker jongeren onder de 26 jaar te ontslaan of aan te nemen. De Franse regering wil met de wet het hoge aantal jeugdwerklozen terugdringen. A policeman runs after a protestor during a demonstration, 04 April 2006 in Rennes, western France, as part of a nationwide new day of strikes and protests to call for the withdrawal of the unpopular First Employment Contract (CPE), signed into law over the weekend by immediatly suspended by French President Jacques Chirac while a new version is drafted. It's the fifth day of nationwide protests against the CPE, a contract for under 26-year-olds that can be terminated by the employer without explanation during a two-year trial period. Banner reads are "Withdrawal of the inequality chances law". AFP PHOTO DAVID ADEMAS AFP

Het was de vijfde dag dat mensen in Frankrijk massaal de straat op gingen om te protesteren tegen de CPE. De wet werd afgelopen weekeinde ondertekend, nadat de Franse president Jacques Chirac de meest omstreden artikelen had geschrapt. Na zijn interventie werd premier Dominique de Villepin buitenspel gezet. Door de bemoeienissen van Chirac gaat de proeftijd voor een arbeidscontract van twee jaar terug naar een jaar. En er is een reden nodig iemand te ontslaan.

Ondanks de concessies van Chirac kondigden de vakbonden voor gisteren een nieuwe nationale stakingsdag aan. De wet maakt het voor werkgevers gemakkelijker jongeren onder de 26 jaar te ontslaan of aan te nemen. De Franse regering wil met de wet het hoge aantal jeugdwerklozen terugdringen.