Nieuwe urineblaas uit lichaamscellen van patiënten gekweekt

Rotterdam. Amerikaanse onderzoekers hebben voor het eerst een vervangend orgaan - een urineblaas - laten groeien uit lichaamscellen van patiënten. Zeven kinderen van 4 tot 19 jaar leven al twee tot vijf jaar met hun nieuwe blaas. Ze waren voor de operatie incontinent, maar kunnen nu weer 1,5 tot 7 uur hun plas ophouden. Ook kregen ze geen nierziekte, waarop patiënten met ernstige blaasproblemen een grote kans hebben. De Amerikaanse urologen publiceerden hun resultaten gisteren op de website van het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Om de nieuwe blaas te construeren werd een stukje van de zieke blaas operatief uit elke patiënt verwijderd. De blaas bestaat vooral uit spiercellen en uit de bekledende cellen aan de binnenkant van de urinewegen (urotheelcellen). De cellen groeiden een paar weken in een broedstoofje. De onderzoekers maakten intussen een blaasvormig zakje van collageen en een afbreekbaar polymeer. Ze brachten de spiercellen op de buitenzijde en de urotheelcellen aan de binnenzijde aan. Vijf tot zeven weken na de verwijdering van de blaascellen kregen de patiënten hun `eigen kunstblaas` geplaatst. De patiënten die in dit eerste experiment een nieuwe blaas kregen, leden allemaal aan spina bifida (open ruggetje). Zij missen de zenuwcontrole over hun onderlichaam. De kunstblaas is ook geschikt voor patiënten met andere blaasziekten verwachten de onderzoekers.