Koken voor de queen

Nodig voor 4 pers.: Ca. 150 gram waterkers; 4 eieren; scheutje azijn

The Great British Menu is de titel van een nieuwe BBC-televisieserie over een kookwedstrijd die op 10 april begint. Veertien koks uit alle delen van Groot-Brittannië doen er aan mee. De vier koks die volgens de jury het lekkerst met de producten van de streek die ze vertegenwoordigen hebben gekookt mogen ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van koningin Elizabeth op 15 juni in Mansion House in Londen een lunch klaarmaken. Van elke regio zijn er twee koks die tegen elkaar moeten. Bekende koks doen mee zoals Anthony Worrall Thompson, Nick Nairn, Paul Rankin en Gary Rhodes, die van plan is tarbot, oesters, eend en Kentish apple mousse te maken. Galton Blackiston van restaurant Morston Hall in Norfolk kiest asperges, zeebaars, geroosterd lamsvlees en een kweeperentaart. John Burton Race, New Angel in Dartmouth, Devon, maakt warme asperges, krabsalade, lamsfilet en pruimentaart. Simon Rimmer van Greens restaurant in Manchester kiest voor oer-Engelse gerechten als potted shrimps, bread and butter pudding (het lievelingsgerecht van prins Charles), gevolgd door lokale kazen. Bryn William van Orrery in Londen heeft zijn grootmoeder gevraagd naar de gerechten die zij als kind at en maakt mossel-kokkel-wulk soep, rundvlees in rode wijnsaus, rabarberpudding met karnemelk-jelly en Angela Hartnett, van Petrus Banquette in het Londense Connaught Hotel rept over “geheime ingrediënten', zoals kruiden die in een meer dan 1000 jaar oud bos groeien. Helaas zit majesteit, die op 21 april jarig is, niet in de jury. Zij houdt van gepocheerde kip en tong, van Liebfraumilch wijn en vooral ook van een gepocheerd eitje met waterkers.

Verwijder harde stelen van de waterkers. Verdeel de blaadjes over de borden. Breng een flinke laag water met een scheutje azijn in een royale koekenpan aan de kook. Breek voorzichtig de kakelverse eieren vlak boven het water dat tegen de kook aan wordt gehouden. Duw eiwit dat te ver uitloopt met een lepel terug richting dooier. Schep de eieren zodra het eiwit is gestold met een schuimspaan uit de pan en laat ze even uitdruipen. Leg het warme, gepocheerde ei dat een zachte dooier heeft op de waterkers. Prik de dooier in en laat het eigeel over de groene blaadjes lopen. Eet er warme toast bij.

Anne Scheepmaker

Morgen: pasta met kruimels.

    • Anne Scheepmaker