Journalist jaar vast in Irak

Een Iraakse cameraman van het Amerikaanse televisiemaatschappij CBS is vandaag in Bagdad vrijgelaten na een jaar gevangenschap. Een Iraakse rechtbank bepaalde dat er geen bewijs was van de beschuldigingen van terroristische activiteit tegen hem.

Cameraman Abdul Amir Hussein werd precies een jaar geleden door Amerikaanse militairen neergeschoten en gearresteerd toen hij opnamen maakte van gewapende botsingen in de noordelijke stad Mosul. Volgens het Amerikaanse leger ruide hij de menigte op en was hij bovendien actief bezig Irakezen te werven als opstandeling. Maar de precieze aanklacht is nooit bekendgemaakt.

In januari liet het Amerikaanse leger twee journalisten van het Britse persbureau Reuters vrij die eveneens maanden zonder vorm van proces hadden vastgezeten. De onafhankelijke Commissie ter Bescherming van Journalisten (CPJ) heeft de Verenigde Staten ervan beschuldigd onderzoek tegen te werken naar hun beschuldigingen tegen journalisten die in Irak worden vastgehouden. De CPJ meldde vorig jaar over zeven gedocumenteerde zaken te beschikken van verslaggevers, fotografen en cameralieden die gedurende lange periodes door het Amerikaanse leger in Irak zijn vastgehouden, zonder dat een aanklacht of bewijsmateriaal tegen hen werd gepubliceerd. De CPJ had meldingen binnen gekregen over talrijke andere aanhoudingen die de organisatie wegens tegenwerking het Amerikaanse leger niet had kunnen bevestigen of ontkrachten.

Bij de rechtbank in Bagdad schoten Iraakse militairen waarschuwingsschoten in de lucht toen journalisten probeerden te praten met de Amerikaanse advocaat van de vrijgelaten cameraman. Het was niet duidelijk waarom ze dat deden. De advocaat en een televisieploeg van CBS werden kort vastgehouden. (Reuters)