Joden en Russen

Nostalgie, weemoed en het gevoel altijd ontheemd te zijn, over deze krachtige emoties gaat de documentaire Odessa Odessa! De in Israël geboren maar in Frankrijk opgegroeide Michale Boganim volgt het spoor van Russische emigranten die na de Tweede Wereldoorlog de Oekraïense stad aan de Zwarte Zee verlieten. De ouden van dagen zijn nog kwiek en zitten vol kleurrijke verhalen, en vooral vol Jiddische liedjes, die hun joodse wortels verraden. Boganim portretteert ze in Odessa, op Brighton Beach in de wijk Brooklyn (ook wel `little Odessa` genoemd) en in de Israëlische havenplaats Ashdod. ”In Odessa waren we joden, in Israël Russen”, mijmert er een. Door haar camera vrijwel altijd in beweging te laten zijn, benadrukt Boganim het rusteloze zoeken naar een `thuis`. Waar de geïnterviewden zich ook bevinden, Odessa is nooit ver weg, op fraaie foto`s of in weemoedige gedachten.

Odessa Odessa! Regie: Michale Boganim. In: 10 bioscopen. (Cinema Delicatessen).