Je bent zelf een Natasja!

Okay, de laatste dan over de van God en Nederlanders verlaten stranden van Turkije. Gaan de Russen daar nu  ‘het nivo een beetje optillen’, zoals een Nederlander hoopvol schrijft? Ik ben sceptisch, want ik kijk soms naar Muz.tv en MTV-Rusland. In de aanloop van het strandseizoen krijg je dan een eerste indruk van de Russische hitjes die deze zomer door de discotheken van de Turkse Rivièra

shpilki2.jpgOkay, de laatste dan over de van God en Nederlanders verlaten stranden van Turkije. Gaan de Russen daar nu  ‘het nivo een beetje optillen’, zoals een Nederlander hoopvol schrijft? Ik ben sceptisch, want ik kijk soms naar Muz.tv en MTV-Rusland. In de aanloop van het strandseizoen krijg je dan een eerste indruk van de Russische hitjes die deze zomer door de discotheken van de Turkse Rivièra daveren. Hoewel de lente hier nog jong is en de echte krakers nog komen. 

Roeki v Verch (Handen in de Lucht!) gooit ook deze zomer weer hoge ogen. De heren zingen in linnen shirts en onder quasi-Turkse ritmes over hun buikdansende  ‘Natasja, mijn ziel, mijn droom’, hoor ik. Vorige zomer dansten de Russen vooral op ’Je bent zelf een Natasja!’. Want dat riepen de dames Sjpilki toen verontwaardigd de Turken toe. Hier de videoclip (met Quick Time), en anders wel hier … ten bewijze dat niet alleen Nederlanders, maar ook de Turken wel even moeten slikken bij de Russische invasie van hun stranden. Dit stukje schreef ik er vorige zomer over…

22 JULI. ,,Je bent zelf een Natasja!” Niet het meest gevatte antwoord dat een Russische toeriste aan een Turkse macho kan geven. Toch scoort het damesgroepje Sjpilki (Kneepjes) in Rusland een zomerhit met `Sam ti Natasja!’. 

Patriottische popmuziek doet het goed momenteel. Zanger Oleg Gazmanov heeft een hit met `Geboren in de Sovjet-Unie, gemaakt in the USSR’, een ode aan het imperium van `Romanov, Lenin en Stalin’, KGB en kaviaar, raketten en torpedo’s, het beste ballet en de mooiste vrouwen. Ach, kunnen we die Sovjet-Unie niet opnieuw oprichten, zucht de zanger.  

Zulke ambities koesteren de dames van Sjpilki niet, maar ook zij hebben iets recht te zetten. Sinds begin jaren negentig vliegen en varen namelijk tienduizenden Russinnen de Zwarte Zee over om hun lichaam te verkopen. `Natasja’s’ noemen de dankbare Turkse mannen ze: de naam is synoniem voor prostituee.  Natasja dreigt zo Lolita achterna te gaan als minder geschikte doopnaam voor je dochter. 

Inmiddels zijn de meeste Russinnen die naar Turkije trekken strandtoeristen. En zij hebben veel last van ,,warmbloedige jongelui die hun eigen meisjes niet willen, en ons dus lastig vallen en Natasja noemen”, zoals Sjpilki zingt. In de videoclip van `Sam ti Natasja’ krijgt zo’n koddig geile Turk met snor en foute blouse er flink van langs. Eerst steelt een liftende Russin zijn sportwagen, een couplet later wordt hij geveld door een volleybal terwijl hij kwijlend naar een badnimf staart, tenslotte mag hij in de discotheek zijn dure cocktail inleveren bij een Russische bink. Tegen hem wrijven de dames Sjpilki wel graag op, zo blijkt. Zij zingen de radeloze Turk intussen treiterig toe: ,,Je bent zelf een Natasja! Wandel zelf maar over je strand en geef jezelf maar een massage!” 

‘Sam ti Natasja’ is balsem op de Russische trots, want de exodus van Natasja’s wekt bij ware patriotten nare  associaties met de Russinnen die Krim-Tartaren in vroegere eeuwen roofden en naar de harems van de Porte verscheepten. Bij Turkse media en weblogs valt het liedje minder in de smaak. ,,Een van de dames van Sjpilki heet wel degelijk Natasja”, merkt ene Tarkan DeLuxe kwaad op. De damesgroep kan volgens hem beter begrip kweken voor de Turkse belastingbetaler die altijd maar moeten dokken ,,voor de arrestatie en deportatie van Russische prostituees”. 

 Ieder zijn mening, maar in het toerisme is de klant koning en dus stampt deze zomer in de vele door Russen bezochte Turkse discotheken ‘Sam ti Natasja’ over de dansvloer.

Conclusie: Ze laten het allemaal maar over zich heen komen. Russen en Nederlanders, Hunnen, Mongolen, Vandalen. De Turken: een tolerant volk.     

   

    • Coen van Zwol