“Ik wilde in Nederland blijven'

Naam: Michel Tanis Leeftijd: 35 jaar Oude baan: logistiek manager bij General Electric Consumer & Industrial Nieuwe baan: consultant bij McKinsey & Company

Michel Tanis Foto Dirk-Jan Visser (Photo: Dirk-Jan Visser / Rotterdam: 03-04-2005: Michel Tanis Visser, Dirk-Jan

Wat deed je als logistiek manager bij General Electric?

“In de fabriek in Haaksbergen, waar ze schakelkasten maken, stuurde ik twee teams aan. Het ene team regelde de planning, het andere team zorgde voor de onderdelen. De schakelkasten die daar gemaakt worden, worden gebruikt in grote gebouwen om de stroomvoorziening te regelen en in woonwijken om de stroom te verdelen. Ik heb na mijn studie technische bedrijfskunde negen jaar bij General Electric gewerkt, met name in leidinggevende functies.“

Waarom ga je met een technische achtergrond bij McKinsey werken?

“Toen ik twee jaar geleden logistiek manager werd bij General Electric, had ik me voorgenomen na twee jaar op te klimmen. Ik had bijvoorbeeld een fabriek willen aansturen. In Nederland waren die functies binnen het bedrijf al vergeven. In Oost-Europa kon ik wel fabrieksmanager worden, maar ik wilde in Nederland blijven. Bovendien vind ik vooral projectmatig werken leuk. Als lijnmanager, bijvoorbeeld als directeur van een fabriek, doe je vaak hetzelfde. Ik miste als logistiek manager al de verdieping, omdat je je meer bezighoudt met zaken op korte termijn. Bij McKinsey huurt de top van grote bedrijven je in om in een bepaalde tijd veranderingen door te voeren. Dat spreekt me aan. En de zeven mensen die ik bij mijn sollicitatie heb gesproken, inspireerden me. Slimme mensen met veel energie.“

Waarom wilde je liever in Nederland aan de slag?

“Ik ben al vaak naar het buitenland geweest voor mijn werk. Zo was ik twee jaar intern consultant bij General Electric in Barcelona. Maar ik miste altijd mijn vrienden, het zeilen en muziek maken. Ik speel cello in het Delfts Symphonie Orkest en heb een catamaran waarmee ik op de Noordzee zeil. Bovendien ben ik nu vrijgezel en zal ik dat wel blijven als ik steeds op reis ga, terwijl ik graag een partner en kinderen wil. Het is lastig een relatie te beginnen als je steeds weg moet.“

Is deze nieuwe baan een stap vooruit in je carrière?

“General Electric en McKinsey zijn grote bedrijven die goed betalen en bij beide kan ik opklimmen. Qua salaris ga ik er niet op voor- of achteruit. Maar ik vind McKinsey beter bij me passen, omdat ik inhoudelijk complexe projecten ga doen, en verwacht daarom snel te kunnen groeien.“

    • Marleen Luijt