Het sociale hart van Celtic Glasgow klopt nu ook voor asielzoekers

Als Celtic vanavond Heart of Midlothian verslaat, is de eerste voetbalkampioen van Europa bekend. In de Schotse club leeft altijd het gevoel voor het leed van de medemens.

If you know the history, it's enough to make your heart go. Celtic's hand of friendship to refugees and asylum seekers.

Zo luidt de titel van het partnership van Celtic Glasgow met de organisatie “New Roots Scotland', die de opvang en integratie van asielzoekers in Glasgow ter harte neemt. Tijdens een bezoek aan het stadion Celtic Park vertelt woordvoerder Iain Jamieson: “Meer dan 117 jaar na zijn ontstaan helpt Celtic weer asielzoekers om deel uit te maken van hun nieuwe gemeenschap. We gebruiken voetbal als een middel om kinderen met verschillende achtergronden en culturen bij elkaar te brengen. En om de groeiende onverdraagzaamheid in de Schotse samenleving een halt toe te roepen en het begrip en de tolerantie voor asielzoekers bij onze jeugd te versterken.''

Het voetbalproject is een antwoord op de moord op een asielzoeker in de verpauperde Sighthill Area van Glasgow. Het bereidt ook vluchtelingen voor op tewerkstelling en ondersteunt hun kennis van de Engelse taal. Jamieson: “In 1887 werd Celtic opgericht om de Ierse immigranten een kans tot integratie te bieden in de samenleving. We hopen dat onze campagne vandaag voor de vluchtelingen hetzelfde effect heeft. We laten jongens en meisjes van verschillende nationaliteiten in Glasgow deelnemen aan educatieve voetbalprogramma's.“

Op de cover van het clubblad The Celtic View staan tussen de coach en enkele spelers kinderen uit alle delen van de wereld in de groenwitte Hoops - de meer dan honderd jaar oude horizontaal gestreepte Celticshirts.

Celtic is de baken van progressief Glasgow. Niet alleen in de politiek, maar vooral in sociaal-cultureel opzicht. De literaire, entertainende en muzikale Celticscene bestaat uit onder meer: Bono, Jim Kerr (Simple Minds), Rod Stewart, Frankie Miller, Liam Gallagher (Oasis), stand-up comedian Billy Connolly en schrijver-acteur Peter Mullan (The Magdalena Sisters).

Celtic Football Club werd in 1887 opgericht om de noden van Ierse hongervluchtelingen in Glasgow te lenigen. De slagzin klonk: “Open to All'. De katholieke kinderen van de diaspora - The Great Famine - werden letterlijk aan hun lot overgelaten. Ze waren niet welkom bij de protestantse Glasgow Rangers. Dit duurde tot in 1989. Celtic opende meteen zijn deuren voor vrijzinnigen en protestanten.

Een studie van de Glasgow University beklemtoont dat de bevolkingspopulatie van de stad rond 1880 voor meer dan een kwart gevormd werd door Ieren. Ze zouden een cruciale rol spelen in de industrialisatie. Ze vormden noodgedwongen een gemeenschap in de gemeenschap die zich overeind hield met zelfspot, drank, muziek en emotioneel socialisme.

Het hoeft geen betoog dat de wijkbewoners Celtic als een symbool van hoop zagen. Elke overwinning op zaterdag mondde uit in een vorm van revanche voor deze trieste mensen. Ze adopteerden Celtic als hun club, als middel voor sociale vooruitgang. Wedstrijden voor the good causes deden het stadion uitpuilen. Aanvankelijk voor de eigen kinderen maar al snel voor andere mensen in nood.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde Celtic benefits ten voordele van Vlaamse vluchtelingen. Celtic bevecht het conservatieve establishment. De club pleit voor de verbinding van haar traditionele “Celtic Culture' met wereldburgerschap. Ze is altijd in voor burgerrechten en steunde in het verleden onder meer vrijheidsstrijders als Alexander Dubçek, Bobby Sands en Nelson Mandela. Vroeger vocht Celtic voor de rechten van de armen in Glasgow, vandaag voor die van migranten en oorlogsvluchtelingen. Ze noemt zichzelf nog steeds “a club of refugees'. Ruim 85 procent van de supporters, spelers en clubleiding herkent zich in de linker zijde, is tégen onrechtvaardigheid. Met een Social Charter waarin discriminatie op basis van ras, geslacht, nationaliteit of godsdienst wordt verboden. Het Charity Fund spendeert jaarlijks miljoenen aan welzijnsinitiatieven en ontwikkelingssamenwerking.

De twee belangrijkste mensen uit de geschiedenis van de club hebben hun standbeeld voor het stadion. De katholieke stichter Brother Walfrid, die via het voetbal solidariteitsacties voor de armen lanceerde en de legendarische coach Jock Stein (1965-1977), een protestant, die de befaamde Celtic Spirit wereldwijd populair maakte: passie voor aanvallend voetbal, ambiance op de tribune, oog voor de sociale principes van de club.

De Celtic-fans kunnen uit het niets campagne voeren. In 2003 overleed tussen twee Europese kwalificatiewedstrijden in de aanvoerder van een Litouwse tegenstander. Voor de thuiswedstrijd op Celtic Park trok de comedian Billy Connolly het veld op en deed een oproep voor financiële steun aan de weduwe en de kinderen van de gestorven voetballer. De avond van 11 maart 2004 - de dag van de bomaanslagen in Madrid - ontving Celtic FC Barcelona. Een Catalaanse vertegenwoordiger sprak de massa toe. De Celtic-fans antwoordden met een spontane versie van You'll Never Walk Alone, waarvan het kippenvelgehalte niet te peilen was.

Een maand geleden overleed de “The Greatest Ever Celt' Jimmy Johnstone aan een ongeneeslijke spierziekte. Jim Kerr zong samen met zijn jeugdheld “I saw Jimmy Johnstone set the night on fire. Dirty Old Town, Dirty Old Town'. Ze voerden het lied op in The Lord of the Wing, een film over de kleine dribbelaar. De opbrengst komt ten goede aan het fonds dat de ziekte van Johnstone (ALS) begeleidt.

De Lisbon Lions, die met Johnstone in 1967 de Europa Cup I wonnen, vertrekken binnenkort voor een tournee door de grote steden van Engeland. Celtic gaat naar Manchester, Newcastle en Coventry voor drie benefietwedstrijden, waarvan de miljoenenopbrengst wordt verdeeld over talrijke sociale organisaties.

    • Raf Willems