Geworteld in bluestraditie van haar geboortestreek

Waar de meeste zangeressen stelselmatig het hele standards-werkboek doorlopen, wat vaak leidt tot in de puntjes gearrangeerde glamourjazz, heeft de Amerikaanse Cassandra Wilson altijd verder gekeken.

Geworteld in bluestraditie van haar geboortestreek CD JAZZ Cassandra Wilson: Thunderbird Universal
Geworteld in bluestraditie van haar geboortestreek CD JAZZ Cassandra Wilson: Thunderbird Universal

Inzicht verkreeg de jazzzangeres in de jaren tachtig vooral in het New Yorkse M-Base improvisatiecollectief rond saxofonist Steve Coleman. Haar muzikale identiteit vond ze in de jaren er na, gedurende de vijftien albums die ze afleverde.

Via veelal akoestische werken, met overigens ook standards, ontwikkelde ze een eigen herkenbare vooral sensuele stijl. Wilson geldt al jaren als één van de weinige echt oorspronkelijke jazzvocalistes in het hedendaagse jazzlandschap.

Al vanaf het eerste nummer op haar prachtige nieuwe cd wordt duidelijk dat Wilson zich steeds blijft ontwikkelen. Op Thunderbird, geproduceerd door liedjesschrijver, gitarist en producer T Bone Burnett, rijgt ze weer een hele verzameling stijlen aan elkaar.

Het soort southern romantiek die ijselijke vormen kan aannemen, zoals op haar hit-cd Belly of the Sun, is gebleven. Met mooie interpretaties van originals als Red River Valley en Easy Rider is haar muziek geworteld in de rijke bluestradities van haar geboortestreek. Maar er is ook een lichtere variant, met pop en r&b accenten die haar zwoele stem op een speelse manier optillen en meevoeren. Het souljazznummer It Would Be So Easy zou in dat opzicht zomaar een hit kunnen worden.

Amanda Kuyper

CD JAZZ

Cassandra Wilson: Thunderbird

Universal

    • Amanda Kuyper