Geliefd bij de tegenstander

Ronald Koeman treft vanavond met Benfica zijn oude liefde Barcelona.

“Voor mij telt nu alleen Benfica. Als we winnen is het feest in Lissabon.'

Benfica-coach Ronald Koeman in Camp Nou tijdens de training met zijn team. AP Photo Benfica's Dutch coach Ronald Koeman checks the stadium as his players jog in the background during a training session Tuesday, April 4, 2006, at FC Barcelona's Nou Camp stadium in Barcelona, Spain. Benfica will play Barcelona in a Champions League quarterfinal second leg soccer match Wednesday. (AP Photo/Armando Franca) Associated Press

Ronald Koeman kan het niet laten om op het veld waar hij ooit successen vierde even zelf een balletje te trappen. De 43-jarige Nederlander werkt als coach van Benfica in het Camp Nou de laatste training af voor het treffen met Barcelona. Vanavond hoopt Koeman ten koste van zijn oude liefde de halve finale van de Champions League te halen. “Het is voor mij persoonlijk mooi om weer even terug te zijn op een plek waar ik me thuis voel“, zegt Koeman. “Ik zie het niet als een wedstrijd tussen Barcelona en mijzelf. Voor mij telt nu alleen Benfica. Als we winnen zal het groot feest zijn in Lissabon.“

Koeman geniet zichtbaar van de korte terugkeer naar de hoofdstad van Catalonië. Als hij even na twaalf uur met de selectie van de Portugese kampioen landt op het vliegveld El Prat loopt hij met een grijns op zijn gezicht door de aankomsthal.

Tientallen camera's volgen iedere beweging van de oud-voetballer, die Barcelona op 20 mei 1992 met een rake vrije trap de eerste en enige Europa Cup voor landskampioenen bezorgde. Koeman komt met een groep duwende en trekkende verslaggevers vast te zitten in de draaideur, maar wacht geduldig tot hij naar buiten kan.

Samen met zijn assistent Tonny Bruins Slot, eveneens een voormalig werknemer van FC Barcelona, neemt Koeman plaats voorin de spelersbus. Vriendelijk zwaait het duo naar wat oude bekenden. “Benfica!, Benfica!“, klinkt het uit de mond van een groepje Portugese supporters. De selectie van “de adelaars' wordt op weg naar het hotel begeleid door een aantal toeterende auto's waaruit met rode sjaaltjes wordt gezwaaid.

Het kan vreemd lopen. Na zijn actieve carrière trad Koeman als assistent-trainer van Louis van Gaal in dienst van Barcelona. Een eerste stap op weg naar het hoofdtrainerschap van Barcelona.

Een paar jaar geleden was Koeman plotseling in beeld voor zijn droombaan. Als voormalig lid van Johan Cruijffs Dream Team had hij graag aan een nieuwe succesploeg willen bouwen. Maar zijn toenmalige werkgever Ajax hield een overstap tegen.

Zijn oud-collega Frank Rijkaard kreeg de kans een droomelftal te formeren met stervoetballers als Ronaldinho, Samuel Eto'o en Deco. Inmiddels is Rijkaard uitgegroeid tot de vierde Nederlandse coach die Barcelona succes bracht. Koeman nam vorig seizoen ontslag bij Ajax en trad in dienst van Benfica. Voor het eerst sinds jaren wist hij de club uit Lissabon naar de laatste acht van de Champions League te loodsen. Onlangs heeft Koeman zijn huis in Barcelona verkocht, maar de hoop om ooit de lijnen uit te mogen zetten in Camp Nou heeft hij nog niet verloren.

Koeman kan vandaag met Benfica eigenhandig voorkomen dat Rijkaard hem in populariteit naar de kroon steekt. Koeman behoort net als Johan Cruijff en Johan Neeskens tot de clubiconen. In het museum van Barcelona staat hij als speler lachend op de foto met de Europa Cup I in zijn handen. Even verderop staat een bronzen beeld van een schietende Koeman waarmee het belangrijkste doelpunt in de geschiedenis van Barcelona wordt uitgebeeld.

Vlak nadat de laatste toeristen Camp Nou verlaten komt Koeman met zijn selectie het stadion binnen. De coach oogt ontspannen als hij samen met de Italiaanse spits Fabrizio Miccoli de persruimte van Barcelona binnen loopt. En weer verschijnt die glimlach op zijn gezicht als tientallen fotografen zich voor “sneeuwvlokje' verdringen. Koeman voelt zich een gast in zijn voormalige thuis.

Koeman straalt rust uit. Als een man van de wereld die klaar is voor een stunt. In vloeiend Spaans schuift hij Barcelona de favorietenrol toe. Met droge humor antwoordt hij op vragen. “Hoe Ronaldinho gestopt moet worden? Dat weet ik niet. Ik speel zelf jammer genoeg niet“, zegt hij lachend. “Maar ik ga liever van ons zelf uit. Ik praat liever over Benfica. Wij hebben ook een goede ploeg.“

Koeman stapt daarna de kleedkamer van de bezoekende club binnen. Samen met zijn spelers loopt hij langs het kapelletje van Camp Nou het veld op. Langs de kant staan zijn drie kinderen op hem te wachten. Koeman kust zijn dochter en geeft zijn zonen een hand. De spelers van Benfica lopen zich rustig warm en Koeman staat met zijn armen over elkaar op de middenstip in het lege stadion. Tijdens het partijtje vormt Koeman achterin weer voor even het slot op de deur in Camp Nou. Vanavond kan de voormalige held van Barcelona zich populair maken, maar dan moet hij wel verliezen.

    • Koen Greven