EU dwingt lidstaten tot open markt

De Europese Commissie is een offensief begonnen om landen van de Europese Unie te dwingen hun markten verder te openen.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie kondigde gisteren een pakket van maatregelen aan tegen 21 landen die zich niet zouden houden aan Europese regels op het gebied van energie, telecommunicatie en gokken.

In de meeste gevallen gaat het om het begin van een zogenaamde “inbreukprocedure'. Tegen zeventien landen is de Commissie zo'n procedure gestart omdat ze hun energiemarkten onvoldoende hebben geliberaliseerd. Sinds juli 2004 is er in theorie één Europese energiemarkt voor zakelijke gebruikers, maar in de praktijk komt daar nog weinig van terecht.

Nederland moet volgens de Europese Commissie zijn markt openen voor buitenlandse bedrijven die gokken via internet mogelijk maken. Op energiegebied is Nederland een van de weinige landen die alle afspraken is nagekomen. Lidstaten die dat niet doen zijn onder andere Frankrijk en Spanje. Die landen kregen onlangs al kritiek van de Europese Commissie omdat ze proberen te verhinderen dat Franse en Spaanse energiebedrijven worden overgenomen door buitenlandse partijen.

De Europese Commissie begint ook een inbreukprocedure tegen Frankrijk omdat dat land eind vorig jaar een wet invoerde om te voorkomen dat “strategische' bedrijven in buitenlandse handen komen. Volgens Brussel is dat onder meer in strijd met het vrije verkeer van kapitaal in de EU.

De Europese Commissie heeft de afgelopen weken bij herhaling laten weten dat zij zich zorgen maakt over de recente golf van “economisch nationalisme' in Europa, niet alleen in de energiesector. Zo verzet Polen zich tegen buitenlandse invloed in zijn banksector. Europees Commissaris Kroes (Mededinging) kondigde al verschillende keren aan dat Brussel maatregelen zou nemen tegen landen die verzuimen hun energiemarkten te openen, zoals afgesproken. Volgens de Commissie is onder meer nog vaak sprake van gereguleerde prijzen, en krijgen nieuwkomers moeilijk toegang tot markten door langetermijncontracten.

Een “inbreukprocedure' begint met het sturen van een brief door de Commissie aan een lidstaat. Als die geen gehoor geeft, volgt een tweede brief. Daarna kan de Commissie naar de rechter stappen.