Een harde saneerder

David Montgomery, de nieuwe eigenaar van De Limburger en het Limburgs Dagblad, staat vooral bekend als een keiharde krantenman van een slag waarop de Angelsaksische wereld het patent lijkt te hebben.

David Montgomery Foto AFP British newspaper magnate David Montgomery addresses employees of the Berliner Verlag in Berlin 25 October 2005. In a controversial deal announced 25 October 2005, the Berlin-based publisher Berliner Verlag, which publishes the Berliner Zeitung daily was acquired by two Anglo-Saxon investment funds, Mecom, the private equity arm of British newspaper magnate David Montgomery, and US-based fund Veronis Suhler Stevenson (VSS). AFP PHOTO DDP/MICHAEL KAPPELER GERMANY OUT AFP

Met name in de jaren tussen 1992 en 1997, toen Montgomery topman was van de Mirror Group, uitgever van onder meer The Daily Mirror, verwierf hij zich een reputatie van meedogenloos saneerder. Zonder pardon zette hij journalisten en ander personeel op straat.

Een gerenommeerde Mirror-journalist die aan de kant werd geschoven, beschuldigde Montgomery ervan regelmatig zijn woord te breken. Volgens hem vertoonde Montgomery een “meedogenloze wildheid, die zelfs naar de bloedige en hypocriete maatstaven van Fleet Street ongehoord“ was.

Montgomery werkte eerder in zijn loopbaan als hoofdredacteur van News of the World, een zondags boulevardblad dat deel uitmaakt van Newscorp, het mediaconcern van Rupert Murdoch. Ook was hij hoofdredacteur van een nieuw dagblad Today, dat al snel ter ziele ging. Daarmee was de maat voor Murdoch vol. Montgomery kreeg zijn congé.

In 1999 stapte hij op bij de Mirror Group om voor zichzelf te beginnen met een eigen investeringsmaatschappij Mecom. In eigen land is hij nog niet bijster succesvol geweest. Een poging om in 2004 de Daily Telegraph over te nemen, mislukte. Hetzelfde gold voor zijn bod op de Ierse kranten van uitgeverij Trinity Mirror.

Vorige herfst wist Montgomery in Duitsland de gerespecteerde Berliner Zeitung en haar uitgeverij Berliner Verlag voor 160 miljoen euro in handen te krijgen. Dat leidde tot grote consternatie onder de journalisten van de krant, die vreesden dat Montgomery ook hun krant zou dwingen om met minder journalisten hetzelfde werk te doen.