Duitsland wil overleg tussen de VS en Iran

Duitsland wil dat de Verenigde Staten met Iran gaan praten over het omstreden Iraanse nucleaire programma. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, gisteren in Washington gezegd.

Steinmeier zei dat zijn Britse ambtgenoot, Jack Straw, het met hem eens is. De VS willen wel met Iran praten - en Iran heeft daarmee ingestemd - maar dat gesprek moet volgens Washington tot de kwestie-Irak beperkt blijven. Voor dit overleg, dat in Bagdad zou moeten plaatshebben, is overigens nog geen datum vastgesteld.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eiste vorige week dat Iran binnen 30 dagen stopt met de verrijking van uranium. Dat moet dienen als garantie dat Iran geen kernwapens ontwikkelt, waarvan het Westen het verdenkt. Maar de internationale gemeenschap is het oneens hoe zij dat moet afdwingen.

De VS zijn voorstander van sancties tegen Iran als dat blijft weigeren de eis van de Veiligheidsraad in te willigen. Maar Rusland en China wijzen sancties af.

Steinmeier zei zijn idee te hebben besproken met de Amerikaanse Nationale veiligheidsadviseur, Stephen Hadley. Hij zei uit discussies met ambtenaren van het State Department, leiders in het Congres en experts van denktanks de indruk te hebben gekregen dat bilateraal Amerikaans-Iraans overleg nuttig zou kunnen zijn. Maar de Amerikaanse regering, voegde hij eraan toe, is niet erg geneigd het overleg over Irak tot de nucleaire kwestie uit te breiden.

Duitsland, dat geen lid is van de Veiligheidsraad maar wel met de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en China meepraat over Iran, heeft eerder voorgesteld Iran een beperkt verrijkingsprogramma te gunnen. (AP, AFP)