Degelijke retro-foto's

Leica is het cameramerk dat ten grondslag ligt aan de moderne draagbare fotografie. Oskar Barnack vond al voor de Eerste Wereldoorlog de 35 mm camera uit. De Leica werd beroemd door fotografen als Henri Cartier-Bresson en oorlogsfotograaf Robert Capa. De stap naar de digitale markt kwam in 2000 (de Digilux 4.3), maar echte Leica-liefhebbers zweren bij de analoge traditie: een Leica 250 GG uit de jaren '30 werd twee jaar geleden nog voor 171.000 euro geveild.

Gelukkig is de nieuwe C-Lux 1 beter betaalbaar. Voor 499 euro heb je de eerste van een nieuwe reeks digitale Leica's, met 6 megapixel chip, 28-102 mm zoomlens (3,6 x) en 2,5 inch lcd-scherm. De camera is voorzien van 64 MB geheugen. Leica probeert zijn digitale camera's diezelfde oerdegelijke analoge uitstraling te geven als de allereerste compactcamera.

De C-Lux 1 straalt aan alle kanten warme retro-gevoelens uit: stevige metalen body, geen overbodige knoppen, ronde hoeken en het rood-witte logo van Leica.

Meer gadgets en links op nrc.nl/hebben