De dames van Maghrebia

Ze hebben de leukste website van Nederland en omstreken, de dames van Maghrebia. Als ik niets te doen heb - en dat is vaak - of ik voel een neiging om mezelf etnisch weer wat op te laden of te ergeren - het verschil is arbitrair - struin ik Marokkaanse en Berberwebsites af, dus ik meen te weten waar ik het over heb.

Een interview met een Marokkaanse kickbokster (“sorry, ik wist niet dat je geen ballenbeschermer droeg, lul!“), een satirische, haarscherpe ontrafeling van de Marokkaanse macho-man, een kijkje in de wereld van de Marokkaanse maagd - die in de Nederlandse media een kwakkelend leven leidt, maar zich daarbuiten allang van haar vlies heeft bevrijd. U vraagt, de meiden van Maghrebia draaien.

Het was bijna het zoveelste multiculti-glossy geweest, volgepompt met commerciële flauwekul voor jonge meiden, als het webtijdschrift niet zoveel pit had gehad. De eigenwijsheid zit hem in de aanpak en toon. De aanpak is eigenwijs omdat de meiden op subtiele wijze de vraag naar wat een moslimvrouw is of moet zijn, met een frisse kijk omverkegelen. Zie de kickbokster of de maagd die allang geen maagd meer is. Hun gebrek aan subtiliteit en hang naar eigenzinnigheid gaan soms wat te ver, maar dat maakt wel dat het tijdschrift keer op keer uit het corset van de chique glossy breekt.

En je hebt het gevoel dat de columns, merendeels geschreven door Marokkaanse vrouwen, ademen. Hier geen opgewonden politiek-correct geneuzel of braaf afwachten totdat iemand met een beter voorstel komt. Voor Raja, Soundos en Sam is de aanval de beste verdediging.

Het enige waar ze voor moeten oppassen is dat hun opwindende macha-mentaliteit niet omslaat in zelfgenoegzaamheid. Dat ze niet te gelukkig worden van al die aandacht die ze genereren. Het gevaar is niet dat ze dan kapsones krijgen, maar dat het tijdschrift wordt ingelijfd door een slim mediaconcern dat heel stilletjes hun frisheid de keel dichtknijpt.

Schrijver, geboren in Marokko, woont sinds zijn vierde in Nederland.

Website van “de dames van Maghrebia': maghrebia.nl

    • Abdelkader Benali