“Cool zijn met je kleren aan'

De nieuwe cd van Pink, “I'm not dead', is een rockalbum vol breed uithalende ballades.

Er staan prikkelende, kritische nummers op, onder meer over president Bush.

Popmuzikanten zingen tegen de oorlog in Irak Folkzanger Devendra Banhart zong op Cripple Crow het liedje Heard Somebody Say: ‘I heard somebody say that the war ended today/but everybody knows it's going still... it’s simple/ we don’t want to kill.’ US singer Devendra Banhart performs, 28 September in the Place de la Bourse in Paris. AFP PHOTO MEHDI FEDOUACH Foto AFP AFP

Pink gaat aan tafel zitten en graait het pak stroopwafels naar zich toe dat een journalist heeft meegebracht. ,,Die gaan vanavond op“. Voor haar geen gezondheidscultus. Zoals te horen in haar laatste single Stupid Girls, keert ze zich juist tegen vrouwen die zich uithongeren en plastisch laten opereren om maar begeerlijk te zijn. ,,Ik wil het voorbeeld geven dat je ook cool kunt zijn met je kleren aan“, zegt ze later daarover. ,,Ik heb niets tegen sexy. Maar het moet niet ten koste gaan van de inhoud.“

Pink (in 1979 geboren als Alecia Moore) was twee weken geleden in Amsterdam voor een rondje interviews naar aanleiding van haar nieuwe cd, I'm Not Dead, die deze week verscheen. Afgezien van de funky single is I'm not dead een rock-album met breed uithalende ballades waarin Pink op orkaansterkte de wereld bezingt. Door de korte riffs houden de nummers een prettige “doorzichtigheid'. Op de cd staan nummers die ongetwijfeld ophef zullen veroorzaken. Stupid Girls natuurlijk, maar ook Dear Mr. President, dat vermomd mag zijn als kampvuurlied, maar een niet mis te verstane aanklacht is tegen de Amerikaanse president.

De cd is op een “losse' manier ontstaan. ,,In de studio ben ik niet perfectionistisch. Als ik naar muziek luister, vind ik het leuk als je rare dingen hoort: dat iemand gaat lachen, of er even doorheen praat. Dat mag bij mij ook. En we werken snel. Als ik een liedje meer dan drie keer moet inzingen, geef ik het op. Dan is het blijkbaar niet geschikt voor mij. Dat nummer The One That Got Away bijvoorbeeld, hebben we laat 's nachts opgenomen. Ik had flink wat wijn achter de kiezen en zei: “Kom we zetten het er op'. En het lukte in één keer.“

Haar nieuwe cd is openhartiger, zegt ze. ,,De laatste jaren gaan de brieven die ik van fans krijg steeds minder vaak over de kleur van mijn haar, en vaker over persoonlijke problemen. Ik realiseerde me dat er onderwerpen zijn waar mensen te weinig over praten. Dan moet ik dat maar doen. Ik vind het het opvallend dat veel meisjes en jonge vrouwen tegenwoordig liever sexy dan slim zijn. Alsof slim-zijn niet cool is. Daar gaat Stupid Girls over.“

Voor het eerst zingt Pink op deze cd samen met haar vader. Ze spreekt warm over de rol die haar vader in haar leven speelde. ,,We hebben altijd samen gezongen. Het eerste liedje dat ik leerde was I Have Seen The Rain. Dat heeft mijn vader geschreven toen hij in Vietnam zat. Vanaf mijn tiende zongen wij dat lied voor oorlogsveteranen. Nu hebben we het samen opgenomen“. Het sobere nummer, waarin Pink de tweede stem zingt, staat als “geheime' track op de cd.

Het relaas van vader Moore krijgt een echo in Dear Mister President, over de oorlog in Irak. Begeleid door een akoestische gitaar zingt Pink: “What kind of father would take his own daughter's rights away/ And what kind of father might hate his own daughter if she were gay/ (..) How do you sleep while the rest of us cry/ How do you dream when a mother has no chance to say goodbye.“

Pink schildert de president hier af als een eenzaam jongetje. Hoe komt ze aan dat beeld? ,,Zo zie ik hem voor me“, zegt ze. ,,Als een klein jochie, dat niemand had om mee te spelen. Hij zat vast de hele dag oorlogje te spelen. En dat doet hij nog steeds. Ik heb een broer die als kind ook zo was. Die zit nu bij de marine.“

Maar het onderwerp dat Pink het meest aan het hart gaat, zijn de dierenrechten. Samen met haar man, motorracer Carey Hart, zet ze zich in tegen zeehondenjagers en wil ze een opvang voor verwaarloosde honden opzetten. Op de vraag wat ze het belangrijkste vindt in het leven, antwoordt Pink: dieren, liefde en vriendschap. In die volgorde? ,,Ja“, zegt ze. ,,Want liefde is nooit perfect. En dieren zijn dat wel.“

I'm Not Dead (Sony/BMG). Optredens: 14 oktober in Ahoy', Rotterdam; 6 december in Heineken Music Hall, Amsterdam

    • Hester Carvalho