Brit koopt Limburgse dagbladen

Twee regionale Limburgse kranten komen voor 200 miljoen euro in handen van de Britse investeerder Mecom. De Britten versloegen in de biedingsstrijd Nederlandse concurrenten als de Noordelijke Dagblad Combinatie en Wegener.

De Limburger en het Limburgs Dagblad waren door eigenaar De Telegraaf Media Groep te koop gezet omdat de regionale kranten niet meer passen in de multimediale strategie van het concern dat expansie zoekt in televisie (SBS), radio (Sky) en op internet. Door de verkoop daalt het marktaandeel van De Telegraaf in de Nederlandse krantenmarkt tot ongeveer 25 procent, waardoor het voor de uitgever niet meer verboden is om een meerderheidsbelang in een radio- of tv-bedrijf te verkrijgen.

Met de overname door Mecom, dat wordt geleid door David Montgomery, een voormalige manager van de Mirror-krantengroep, komt er voor de derde keer in de afgelopen vijf jaar een buitenlandse eigenaar de Nederlandse krantenmarkt binnen. Eerder kocht de Belgische Persgroep de Amsterdamse krant Het Parool en kocht de Britse investeerder Apax een meerderheidsbelang in PCM Uitgevers, ook eigenaar van NRC Handelsblad.