“Bij kleinkunst denk ik: Groot'

De jaarlijkse hommage van het Amsterdams Kleinkunstfestival was gisteravond voor tekstdichter George Groot.

Het mooiste nummer van de hele avond was volgens George Groot een lied dat hij niet zelf had geschreven. Het werd voor hem gemaakt en gezongen door zijn ex-leerlingen Jurrian van Dongen, Niels van der Laan en Jeroen Woe, en beschreef allerlei figuren aan wie Groot ooit een tekst heeft gewijd. “Het is een man die schreef wat ze zelf niet konden zeggen“, aldus hun welluidende ode.

Tekstschrijver, kleinkunstdocent en kleinkunstcoach George Groot (sinds twee dagen 64) was gisteravond de hoofdpersoon van de hommage, die het Amsterdams Kleinkunstfestival jaarlijks wijdt aan een gewichtig iemand in het lichte genre. Jenny Arean, Mylène d'Anjou, Lucretia van der Vloot, Doris Baaten en diverse anderen brachten liedjes die Groot in de loop der jaren voor hen schreef, en negen derdejaars-studenten van de Theaterschool in Amsterdam lieten een gave reconstructie horen van de berijmde samenspraken die hij placht te maken voor zijn legendarische cabaretensemble Don Quishocking. Zoals het malicieuze Laten wij moeder eens verwennen uit 1977.

Voorts werd Groot toegesproken door Adelheid Roosen, die hem in de vorm van een gebruiksaanwijzing treffend typeerde, en door collega-tekstdichter Jan Boerstoel die zijn sonnettine eindigde met de regel: “Als het gaat om kleinkunst, denk ik: Groot.“

Job Schuring, die de avond in een volle Kleine Komedie in Amsterdam presenteerde, noemde de teksten van zijn leermeester “ouderwets degelijk vakwerk“ en “liedjes die ertoe doen“. Naast zijn sardonische, schrijnende en zotte nummers bleek Groot echter ook de auteur te zijn van het door de Bifi's gezongen Jij en ik nog één keer samen, het wekelijkse openingslied van het populaire KRO-programma Memories dat ooit zelfs in de top-veertig heeft gestaan. “Op dertig!“ riep hij behulpzaam vanuit de zaal naar het toneel.

En nadat Groot later op het podium zijn dankwoord had gesproken, werd hij vergezeld door zijn vroegere Don Quishocking-collegae Fred Florusse, Jacques Klöters en Pieter van Empelen om nog één keer zelf uit te barsten in hun samenzang van vroeger. Het vijfde lid van het originele ensemble, zijn vrouw Ank Groot, was gisteravond niet aanwezig; ze zat thuis met spit.

Na deze hommage komt het Kleinkunstfestival nog met een programma waarin teksten van Willem Wilmink worden gezongen door jonge theatermakers, een stand-up comedy-concours en een avond met nieuwe liedjes van beginnende auteurs die eerst een workshop onder leiding van George Groot hebben gevolgd.

www.amsterdams-kleinkunst-festival.nl

    • Henk van Gelder