Arrogante houding minister in Zuid-Amerika

Hoe kan een anders zo zorgvuldige minister van Buitenlandse Zaken de plank zo misslaan? Minister Bot wordt in NRC Handelsblad van 4 april geciteerd: ”Als we niet beter de vinger aan de pols houden en landen alleen laten zwemmen, zul je zien dat zich allerlei nieuwe Fidel Castro's ontwikkelen.” Je gelooft het niet, maar het staat er echt. Holland moet in actie komen, anders gaat het mis, ”het continent zal democratisch en economisch nog verder wegzakken”, aldus onze bewindsman annex badmeester in den vreemde. Hoezo nog verder wegzakken? Nooit eerder was de democratie in Zuid-Amerika zo hecht verankerd in de samenleving, er zijn dit jaar in tal van landen levendige verkiezingen waar iets te kiezen valt, vrouwen en vertegenwoordigers van etnische groepen doen volop mee en de economie krabbelt door de gestegen grondstofprijzen eindelijk op uit het dal van het door het westen opgedrongen neoliberalisme. Maar nee, de Nederlandse minister laat zich ontvallen dat de leiders van Zuid-Amerika zich ”ontwikkelen in een raar soort vacuüm nu de Amerikanen niet meer zo geliefd zijn” (was Uncle Sam dat dan ooit in dit deel van de wereld?). Gelukkig kan Nederland helpen, want wij hebben ”no material motives”. ”Wij weten namelijk als geen ander hoe je verantwoord met grondstoffen omspringt”, aldus minister Bot.

Laat het allemaal maar aan ons over, zegt hij eigenlijk. Denkt hij nu echt dat de Zuid-Amerikaanse landen na 15 jaar volstrekte desinteresse van Nederlandse kant dit `aanbod` serieus nemen, omdat wij toevallig een Argentijnse koningin krijgen en ontdekt hebben dat er in dit verre buitenland linkse politici zijn die democratische verkiezingen winnen?

Hoe bestaat het dat een ervaren diplomaat als Ben Bot zich zo uitlaat? Bij zijn gastheren zal hij van enig misbaar over zoveel arrogantie overigens niets gemerkt hebben. Daar zijn de Latino`s (en de meeste andere volkeren) veel te wellevend voor.

    • Armand Leenaers Utrecht