Archief verkocht

Amerikaanse documentairemakers hebben kritiek op de verkoop van de rechten van het filmarchief van het Smithsonian Institution aan de commerciële zender Showtime. In het omvangrijke archief van het wetenschappelijke centrum zit veel materiaal dat eerst tot het publieke domein behoorde. Als regisseurs nu gebruik willen maken van het filmmateriaal moeten zij toestemming vragen bij Showtime. Showtime wil de historische films zelf gebruiken voor uitzendingen. Het netwerk mag onafhankelijke regisseurs toestemming weigeren als het denkt dat zijn commerciële belang geschaad wordt.

“Ik vind deze deal beanstigend“, zegt documentairemaker Ken Burns in The New York Times. Burns, wiens documentaires The Civil War en Baseball als klassiekers gelden, zegt dat hij zijn laatste films niet had kunnen maken als de overeenkomst met Showtime al had bestaan. Het Smithsonian Institution is een Amerikaans onderwijs- en onderzoeksinstitituut dat wordt betaald uit belastinggelden.

    • Marie-José Klaver