Akzo doet bod op verfproducent Canada

Akzo Nobel wil de beursgenoteerde Canadese verfproducent Sico overnemen. Het chemie- en farmaconcern is bereid 295 miljoen Canadese dollar (211 miljoen euro)te betalen voor het bedrijf. Dat heeft Akzo Nobel vandaag bekendgemaakt.

De directie en twee grootaandeelhouders van Sico, tezamen goed voor 34 procent van de aandelen, steunen het bod. Akzo Nobel, de grootste verffabrikant ter wereld, verwacht de overname binnen twee maanden af te ronden, aldus een woordvoerder. Sico is Canada's grootste verfconcern. De in Quebec gevestigde onderneming telt duizend werknemers en haalde vorig jaar een omzet van 312 miljoen Canadese dollar.

Akzo heeft de afgelopen jaren veel verffabrieken overgenomen, vooral in Azië. Hoewel de grootste ter wereld, heeft het bedrijf toch maar 8 procent marktaandeel in de wereld, doordat de verfindustrie uit veel kleine bedrijven bestaat. Akzo, dat merken als Flexa en Sikkens op de markt brengt, wil dat aandeel graag vergroten. Met een omzet van ruim 5,5 miljard euro is de verfdivisie de grootste en belangrijkste divisie binnen het concern.

Begin dit jaar maakte Akzo bekend dat het concern zal worden gesplitst in chemie/coatings en farmacie.