AC Milan en Villarreal naar de halve eindstrijd

Villarreal heeft voor het eerst de halve finale van de Champions League bereikt. De debutant in de kampioenencompetitie schakelde Inter Milaan uit dankzij een 1-0 overwinning in de thuiswedstrijd. De 2-1 nederlaag in Milaan was door de kleine Spaanse club daarmee ongedaan gemaakt. Het “wonder van Villarreal' viel samen met het “mirakel van Milaan', waar de grote concurrent van Inter, AC Milan, in de laatste twee minuten ontkwam aan uitschakeling door toedoen van Olympique Lyon.

Andrij Sjevtsjenko viert zijn treffer tegen Olympique Lyon, de derde van AC Milan dat met 3-1 won. Links Kaka, rechts Filippo Inzaghi. Foto AP From left, AC Milan's Brazilian ace Kaka, striker Andriy Shevchenko of Ukraine and AC Milan's Italian forward Filippo Inzaghi, celebrates after Shevchenko scored the 3rd goal during the second leg UEFA Champions League quarter final matchagainst Lyon at the San Siro stadium in Milan, Italy, Tuesday, April 4, 2006. Inzaghi scored twice, Shevchenko scored one goal, AC Milan won 3-1 and advances to the semifinals. (AP Photo/Patrick Gardin)
Andrij Sjevtsjenko viert zijn treffer tegen Olympique Lyon, de derde van AC Milan dat met 3-1 won. Links Kaka, rechts Filippo Inzaghi. Foto AP From left, AC Milan's Brazilian ace Kaka, striker Andriy Shevchenko of Ukraine and AC Milan's Italian forward Filippo Inzaghi, celebrates after Shevchenko scored the 3rd goal during the second leg UEFA Champions League quarter final matchagainst Lyon at the San Siro stadium in Milan, Italy, Tuesday, April 4, 2006. Inzaghi scored twice, Shevchenko scored one goal, AC Milan won 3-1 and advances to the semifinals. (AP Photo/Patrick Gardin) Associated Press

Filippo Inzaghi en Andrij Sjevtsjenko, de vaak scorende spitsen van Milan, troffen doel toen iedereen (behalve de trouwe fans) zich al had verzoend met de overwinning van Lyon. Op Italiaanse wijze, anders kan de triomf van de rossoneri niet worden omschreven, sleepte Milan de zege uit het vuur van de hel van het Meazza-stadion. Na 0-0 in Lyon werd het nu 3-1 voor Milan.

In het El Madriga-stadion van Villarreal, waar nog geen 25.000 toeschouwers kunnen zitten, schoten in de tweede helft alle Spanjaarden overeind toen Arruabarena de club uit het kleine stadje (40.000 inwoners) nabij Valencia eindelijk aan een 1-0 voorsprong hielp. De ploeg, een mengsel van Spanjaarden en Zuid-Amerikanen onder leiding van de Chileense trainer Manuel Pellegrini, duwde de Italiaanse ploeg op de rand van de afgrond. Inter zou die tegenslag niet meer te boven komen.

Villarreal, de club die pas sinds 2000 in de Primera Division speelt, maar sindsdien aan een opmerkelijk Europese successenreeks bezig is, schreef clubhistorie. Villarreal staat nu slechts achtste in de Spaanse competitie, maar grote Europese clubs als Benfica, Manchester United en nu ook Inter, weten intussen welke krachten in de ploeg van Pellegrini schuilen. Met voetballers die op het hoogste niveau te kort schieten, zoals de Argentijn Riquelme (niet geslaagd bij Barcelona), de Uruguayaan Forlán (niet geslaagd bij Barcelona en Manchester United) en José Mari (Milan), is het team tot veel in staat.

Olympique Lyon is ook een ploeg die tot verrassingen in staat is. Ze toonde gisteravond in tegenstelling tot in de eerste wedstrijd geen enkel ontzag voor Milan. Fris en snel zette de Franse kampioen, die al een jaar in Europees verband ongeslagen was, de thuisclub onder druk. Vooral door de rentree van de spelbepaler Juninho bleek Lyon aan aanvalskracht gewonnen te hebben. De aanvallers Wiltord, Govou en Fred zijn niet van wereldklasse, maar door hun lef raakte de verdediging van Milan (zonder Maldini en Cafú) in de problemen. Vooral de Nederlander Jaap Stam speelde aan Milanese kant als rechtsback uiterst zwak. Stam moest in de twintigste minuut door een enkelblessure worden vervangen door de bijna 40-jarige Costacurta, die aan zijn 99ste Europese wedstrijd begon .

De tweede Nederlander bij Milan, Clarence Seedorf, speelde opnieuw een sterke wedstrijd. Hij stond ook aan de basis van het openingsdoelpunt. Naar links uitgeweken legde hij na een fraaie pass van Sjevtsjenko met zijn linkervoet de bal met veel gevoel op het hoofd van Inzaghi, die met een technisch perfecte kopbal scoorde.

Lyon was niet onder de indruk van de achterstand. De vrije trappen van Juninho waren, zoals het een Braziliaan betaamt, levensgevaarlijk. Doelman Dida van Milan redde eerst nog fraai, maar na een half uur stond hij machteloos. Drie spelers van Lyon bestormden het doel van Dida, war de Milan-verdediging apathisch toekeek. Daardoor kon de Malinees Diarra inkoppen (1-1). De Braziliaanse keeper moest vervolgens weer al zijn grote kwaliteiten aanspreken om de bal uit een diagonaal schot van Juninho uit zijn doel te slaan. En hij was nog eens fortuinlijk bij een kopbal van zijn landgenoot Fred, die op de paal belandde.

De supporters van Milan (al zes keer winnaar van de Europa Cup voor landskampioenen) zijn niet zo gauw onder de indruk van een tegenslag, zelfs als uitschakeling als in de kwartfinale van de Champions League dreigt. Altijd zingen ze, altijd steunen ze hun helden. Neem het spandoek: Tu sei tutto nella mia vita, jij bent alles in mijn leven, dat al jaren hangt in het Giuseppe Meazza-stadion. Maar ondanks de massale steun, moest Milan bijna buigen voor de Fransen.

En toen waren er plotseling Inzaghi en Sjevtsjenko, de spitsen die scoren als niemand (behalve de tifosi) er nog op rekent. De immense arena van Milaan ontplofte, zoals het vaak ontploft. Terwijl de milanisti zingend het stadion verlieten, treurden elders de interisti, de aanhangers van Inter.