Zuma noemt proces 'complot'

Vooraanstaande politici binnen de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC hebben een politieke samenzwering op touw gezet om de voormalig vice-president Jacob Zuma ten val te brengen.

Zo verdedigde Zuma zich gisteren en vanochtend in een rechtbank in Johannesburg, waar hij terechtstaat wegens verkrachting van een 31-jarige seropositieve vrouw.

Het was de eerste keer dat Zuma, die lange tijd getipt werd als de volgende president van Zuid-Afrika, zelf aan het woord kwam in de rechtszaak. Zuma ontkent de vrouw in zijn villa in Johannesburg op 2 november vorig jaar te hebben verkracht.

Tijdens het urenlange verhoor beschuldigde hij onder anderen de minister van Inlichtingen, Ronnie Kasrils, van een 'agenda' om hem politiek uit te schakelen. Volgens de advocaten van Zuma is er telefonisch contact geweest tussen Kasrils en de vrouw die eerder getuigde dat Zuma haar tegen haar wil tot seks had gedwongen op de avond dat zij hem thuis bezocht.

Zuma werd vorig jaar ontslagen als vice-president van Zuid-Afrika op beschuldiging van corruptie, waarvoor hij later dit jaar terecht staat. De vice-president is traditiegetrouw de grootste kanshebber voor het presidentschap.

Het ANC kiest volgend jaar op het nationale partijcongres de opvolger van president Mbeki, wiens tweede termijn in 2009 afloopt.

Zuma getuigde dat de vrouw die hem van verkrachting beschuldigt zich op geen enkel moment tegen hem verzet heeft.

Ze zou hem 's avonds laat hebben bezocht in de slaapkamer en hem hebben gevraagd om een massage. 'Als ze geen seks had gewild, had ze me eenvoudig van zich af kunnen duwen', verklaarde Zuma. 'Ze is een assertieve vrouw.'

Hij gaf toe geen condoom te hebben gebruikt, ook al wist hij dat de vrouw met het aids-virus is besmet. Zuma was eerder voorzitter van een adviesraad voor de bestrijding van aids. Hij zei daardoor te weten dat de kans dat een man besmet raakt door seks met een seropositieve vrouw 'gering' is.

De rechtszaak heeft tot heftige reacties geleid bij vrouwenactivisten en aids-bestrijders.

Zuid-Afrika heeft het hoogste aantal seropositieve patiënten ter wereld. Vorig jaar deden meer dan 55.000 vrouwen aangifte van verkrachting.

Slechts in vijf procent van de gevallen leidde een rechtszaak tot een veroordeling.