Zuid-Afrika weert actiegroepen bij VN

Johannesburg. De Zuid-Afrikaanse regering heeft twee actiegroepen die strijden voor de verstrekking van aids-remmers, bewust belemmerd deel te nemen aan een speciale conferentie van de Verenigde Naties over aids, die volgende maand wordt gehouden in New York. Het ministerie van Volksgezondheid zegt te willen voorkomen dat de Treatment Action Campaign (TAC) en het Aids Law Project op de VN-conferentie over aids kritiek uiten op het beleid van de regering van president Mbeki. De speciale VN-vertegenwoordiger voor hiv-aids in Afrika noemt de beslissing van Zuid-Afrika ”schandelijk”. De TAC heeft de afgelopen jaren de Zuid-Afrikaanse regering onder druk gezet om aids-remmende medicijnen te verstrekken aan seropositieve Zuid-Afrikanen. De regering gaf twee jaar geleden het verzet hiertegen op en behandelt nu 100.000 patiënten die met het virus zijn besmet.