Ziektes en degeneratie

DVD

Stereo/Crimes of the Future van David Cronenberg

Filmfreak ***

DVD Stereo/Crimes of the Future van David Cronenberg

De Canadese filmregisseur David Cronenberg is bekend geworden met films die het label 'body horror' hebben gekregen: films waarin het menselijk lichaam zeer vatbaar is voor ziektes (Shivers, Rabid), degeneratie en transformatie (The Fly). En in de gevallen waarin het lichaam niet langzaam verandert of wegrot, is het de geest die blootstaat aan allerlei onomkeerbare psychische processen, resulterend in het niet meer normaal kunnen functioneren in de samenleving (Spider, Scanners). Alleen al daarom is het interessant om te zien hoe consistent Cronenberg zijn preoccupaties sinds het begin van zijn carrière vormgaf. In de twee vroege (en tamelijk obscure) films die nu op dvd zijn uitgebracht, Stereo (1969) en Crimes of the Future (1970), is de tweedeling al merkbaar. Stereo handelt over een uit de hand lopend experiment met telepathie en in Crimes of the Future scheidt een lichaam meerdere, onbekende organen af. De twee films wijzen vooruit naar Cronenbergs latere films, maar staan ook met één been in de avant-garde. De composities zijn zeer geometrisch, waarbij de Canadees een goed oog heeft voor de anonimiteit en kilheid van de architectuur. Ook daar word je gek of ziek van.

André Waardenburg

    • André Waardenburg