Zarqawi mogelijk naar tweede plan

Sinds 9 januari heeft de terreurgroep Al-Qaeda in Irak van de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi geen aanslagen in Irak meer voor zich opgeëist. Nu is gemeld dat Zarqawi is gedwongen terug te treden als leider van een eveneens in januari gevormde coalitie van Iraakse sunnitische rebellen, de Mujahedeen Shura Raad, wegens zijn brute tactieken en uit woede over zijn aanslagen buiten Irak, zoals afgelopen november de zelfmoordaanslagen in een aantal Jordaanse hotels.

De bron van dit nieuws is Huthaifa Azzam, zoon van Abdullah Azzam, de in 1989 vermoorde Palestijnse mentor van Al-Qaedaleider Osama bin Laden. Volgens Azzam is Zarqawi twee weken geleden vervangen door een Irakees, Abdullah bin Rashid al-Baghdadi. Het is niet duidelijk hoe Azzam aan zijn informatie is gekomen. Maar hij zegt nauwe contacten te onderhouden met de rebellen.

Het is altijd de vraag geweest hoe belangrijk Zarqawi's rol is in het sunnitische extremistische geweld (dat inmiddels wordt overvleugeld door shi'itische sektarische liquidaties). De Amerikaanse autoriteiten hebben zijn aandeel steeds hoog opgespeeld, maar sommige deskundigen hebben gewaarschuwd dat zijn rol is overdreven en dat een deel van de door zijn groep opgeëiste aanslagen in feite door anderen is gepleegd. De sunnitische opstand bestaat uit verscheidene hoofdstromingen: vroegere Ba'athisten, Iraakse sunnitische extremisten en een relatief klein aantal buitenlandse heilige-oorlogvoerders. Zarqawi trok echter de meeste aandacht met zijn propaganda op internet en bijvoorbeeld onthoofdingen van gijzelaars.

Zelfs als het bericht over Zarqawi waar is, betekent het niet dat het sunnitisch geweld zal verminderen, zei gisteren de Iraakse onderminister van Binnenlandse Zaken voor Inlichtingenzaken, generaal-majoor Hussein Kamal. 'Zarqawi of anderen hebben een terreuragenda tegen het Iraakse volk. Die verandert niet door namen en mensen te veranderen.'