Zand, zeep en soda maken niet beter schoon

De stelling ”Veel van de moderne schoonmaakmiddelen voor het huishouden zijn overbodig. Warm water, groene zeep en soda geven een minstens zo goed resultaat en zijn goedkoper en beter voor het milieu” die deze krant op 31 maart afdrukte, riep bij mij de vraag op of de opsteller ervan,J. Willink, wel eens schoonmaakt. De stelling heb ik zelf in de jaren `70 in praktijk gebracht onder invloed van boeken als Milieusparend huishouden.

Na jaren kwam ik er toevallig achter dat er inmiddels allerlei moderne schoonmaakmiddelen op de markt waren. En wat bleek toen ik ze ging gebruiken: ze doen het een stuk beter. Met minder moeite en in minder tijd krijg je meer resultaat. Ik denk niet dat er één werkende vrouw/man is die vrijwillig de moderne schoonmaakmiddelen inruilt voor zand, zeep en soda. De stelling is onzin.

    • Laura van Rossum Du Chattel Utrecht