www.nrc.nl

Irak. Juurd Eijsvogel en Marc Leijendekker verwijzen in hun blog naar interessante artikelen uit de internationale pers. 'Irak is de gevaarlijkste plaats op aarde, zegt Chris Cramer, managing director van CNN International - de vrijlating vorige week van journalist Jill Carroll (foto direct na haar vrijlating) onderstreepte dat nog eens. Journalisten kunnen nauwelijks meer zelf op nieuws uit zonder hun leven op het spel te zetten. Veel moskeeën, ziekenhuizen en wijken zijn te gevaarlijk om te bezoeken, en zomaar de deur uitgaan om te zien wat er in de winkels op de plank ligt, hoe lang de rij bij de benzinepomp is en wat er gebeurt in de dorpen rondom Bagdad, is onmogelijk geworden. Een lang stuk in de American Journalism Review legt uit waarom zo veel vragen onbeantwoord blijven.'

www.nrc.nl/weblog/wereld

EU in Istanbul. Europa-redacteur Kees Versteegh was de afgelopen dagen op een bijeenkomst over de Europese Unie in Istanbul. 'Bij de hervatting van het debat hield ik een vel met het adres van zoekmachine technorati.com omhoog. Die geeft toegang tot alle weblogs ter wereld. Ik opperde dat Europa computers voor de Turkse jeugd gaat subsidieren die niet mee kan doen met de Erasmusprogramma's, maar wel via de talrijke Turkse blogs 'participatie en dialoog' in de praktijk kunnen brengen. EU-ambassadeur Kretschmer (foto) zei na afloop dat hij niets kon beloven maar in elk geval een kijkje zou gaan nemen.'

www.nrc.nl/weblog/europa