Weg vrij voor doodstraf Moussaoui

Een Amerikaanse rechtbankjury heeft gisteren unaniem bepaald dat Zacarias Moussaoui de doodstraf mag krijgen voor betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001.

Het proces tegen de Fransman van Marokkaanse afkomst, bekend als de 'twintigste kaper', zal hiermee deze week de tweede fase ingaan. Daarin bepaalt dezelfde jury of Moussaoui (37) ook echt de doodstraf zal krijgen voor zijn veronderstelde aandeel in de aanslagen.

In deze eerste fase van het proces moest de twaalfkoppige jury bepalen of de beklaagde in aanmerking kwam voor executie. Zij deed dit aan de hand van drie vragen die de rechter centraal stelde. Voor elke afzonderlijke aanklacht moest de jury beantwoorden: of Moussaoui daarover opzettelijk had gelogen tijdens zijn verhoren; of hij had gelogen met het doel iemand om het leven te brengen; en of er tenminste één persoon was omgekomen door onwaarheden, verteld door de beklaagde. Op alledrie de vragen heeft de jury bij elke aanklacht 'ja' geantwoord.

Moussaoui is de enige persoon die in de Verenigde Staten is veroordeeld in verband met de aanslagen met vier gekaapte passagiersvliegtuigen in New York en Washington. Hij werd in augustus 2001 gearresteerd omdat hij zich verdacht gedroeg op een Amerikaanse vliegschool.

In april 2005 bekende hij al schuld aan alle zes de aanklachten tegen hem: samenzwering om terroristische daden te plegen, een vliegtuig te kapen, een vliegtuig te verwoesten, massavernietigingswapens te gebruiken, Amerikaanse employés te vermoorden en eigendommen te vernietigen. Op drie van deze aanklachten staat de doodstraf. Tijdens het proces getuigde hij dat hij op 9/11 een vijfde vliegtuig had moeten kapen om het Witte Huis aan te vallen.

Hoewel hij toen al in de gevangenis zat, eisen de aanklagers de doodstraf. Zij achten Moussaoui medeschuldig aan 9/11. Moussaoui was, zo bekende hij zelf, op de hoogte van het complot. Volgens de openbare aanklagers zijn door het complot te verzwijgen op die dag 2.972 mensen om het leven gekomen.